Široke ulice

Široke im ulice, tijesni im kaputi

Muzika - regija Show Time

S prvim albumom ”Bijesni Dylan” zagrebački rock bend Široke ulice samo je najavio ‘bijesnu energiju’ koju su bez zadrške prosuli na novom, tek objavljenom drugom izdanju naziva ”Erotika”.

Gitarista Borna Ocvirk, pjevač Filip Komadina, basista Ivan Cottiero i bubnjar Marko Balenović četiri su klinca sa zagrebačkih širokih ulica, koji su, precizno je zabilježeno, 23. 9. 2012. imali prvu probu i tako na scenu izveli rock and roll bend Široke ulice.

S kakvom energijom su krenuli pokazuje to da su već kroz par mjeseci uradili desetak autorskih stvari i krenuli s nastupima, pa vrlo brzo završili još dvadesetak pjesama i pokucali na vrata diskografske kuće Menart, da bi 29. 4. 2014. (imponira ta temeljitost kakvu većina mladih bendova nema) mogli konačno reći “Sve je u redu“, što je naslov njihove prve objavljene pjesme.

Slijedile su ”Sunce je došlo” i “Sviraj rani rock’n’roll”, a sve su bile uvod za prvi studijski album “Bijesni Dylan“, koji izlazi 12. 11. 2014.

Široke ulice, live

Iako ih nisu poredili s Prljavim kazalištem – i možda je ime benda slučajna koincidencija sa nazivom pjesme ”Široke ulice” na trećem albumu Prljavaca ”Heroj ulice” iz 1981. – prvijenac novog zagrebačke ‘kvartovske’ rock ekipe ima tu sličnost. I zvukom praštavih gitara i temama, Široke ulice nisu bijesne na Dylana (naziv albuma je samo sjajna ideja s kojom su skrenuli veću pažnju), već upravo po uzoru na jednaku ‘kvartovsku buntovničku ekipu’, kakvo je bilo rano Prljavo kazalište. Čak i balada ”Sanjam”, sa gostujućom kanatutoricom Sarom Renar, ima natruhe Hourinog baladnog rukopisa.

Otuda valjda nije slučajno da je Jasenko Houra jedan od gostiju drugog albuma Širokih ulica, objavljenog, da sve opet ostane precizno – 24. 11. 2017.

Najavljen je pjesmom “Kada sam bio nešto mlađi”, snimljenom u produkciji Srđana Sekulovića-Skansija, te “Sve mi je smrt osim plesa”, s kojom ulaze u finale Karlovačkog RockOff festivala.

Prva nije ušla na album, druga jeste. Imali su čak pedesetak napisanih brojeva, ogroman izbor, dakle, za konačnu selekciju od osam tema, koliko sadrži album nazvan “Erotika“.

Muziku i tekstove za sve napisao je Borna Ocvirk, produkciju obavio Antonino Šimić, a album je masteriziran u NLO studiju Srđana Sekulovića.

Upravo je bogatija produkcijska slika uočljiv pomak u odnosu na prvi album, pa zvuk Širokih ulica u stilu novih zvijezda britanskog indie rocka ima puniju notu.

Spomenimo još da je u pjesmi “Tjera me iz svojeg pakla” gitare odsvirao Zoran Čalić, ex-Majke.

Cijela ”Erotika” se može poslušati na Deezeru, dok će se koncertna promocija dogoditi 7. 12. u zagrebačkom Jiggy baru, kada će premijerno biti prikazan novi spot ”Rulja vani luduje”.

Do tada kao jedina video prezentacija drugog albuma ostaje ”Sve mi je smrt osim plesa”.

1 razmišljanje na “Široke im ulice, tijesni im kaputi

Komentari su zatvoreni.