Nova imena regionalne scene: The Siids (indie, Rijeka)

Muzika - regija Novi na sceni Show Time

Vrlo brzo nakon objavljivanja debitantskog albuma, riječki autorski indie electro pop-rock tandem Darko Terlević i Stanislav Grdaković, odnosno The Siids, u muzičkim medijima su pobudili lavinu euforičnih ocjena o brutalno dobrom bendu i brutalno dobrom albumu.

Zapravo, Riječani su sami servirali ideju za epitete, jer su svoj prvi album nazvali ”Brutalist”.

– ”Brutalist” je metafora za svijet koji nas okružuje, za međuljudske odnose koji se stvaraju na društvenim mrežama, za ljubav koja negira nježnost, za sreću koju kupuju stvari i stvarnost u kojoj glazba ima sve manje važnosti, – otkrivaju The Siids inspiraciju za svoje muzičke teme, koje su naišle na oduševljenje kritike i ocjene da je riječ o djelu ravnom sa najboljom svjetskom produkcijom.

The Siids dvojac, zapravo, nikako nisu nova imena na sceni, dapače riječ je o muzičarima sa vrlo bogatim iskustvom. Pojavili su se još prije dvadesetak godina kao članovi grupe Tha Bitch Inside, a onda skraćeno Tha B Inside, u kojoj je Stanislav Grdaković bio pjevač, a Darko Terlević svirao klavijature i stilska im je odrednica bio energični funk izraz, predstavljen na mini albumu ”Sami” (2004.).

Morso, 2012.

Poslije nekoliko godina sastav je ime promijenio u Morso, te u ljeto 2008. objavio prvi album Izlog“, s materijalom rock usmjerenja koji je dočekan uz ocjene da je riječ o ”najsvježijem iznenađenju na domaćoj glazbenoj sceni”.

Bend nazvan i hrvatskim The Killersom objavljuje još albume ”Škare, krede, najlon” (2013.) i ”Mijenjaš lice” (2015.), zgodno tako nazvan jer sadrži prearanžiranih osam tema s prva dva albuma, a sva spomenuta izdanja su bila na tragu ‘perspektivnog benda vrijednog pažnje’, ali koji još nije ostvario očekivani globalni touche.

Kako su Stanislav Grdaković i Darko Terlević napisali u svojoj prvoj ‘our story’ objavi o rađanju novog projekta, trebalo im je malo vremena da razmisle o svom nekadašnjem muzičkom radu i odlučili su se za putovanje u daleku Australiju. Istraživanje te ogromne zemlje dalo im je ”potpuno drugačiji uvid u dosadašnju muziku koju su slušali i svirali, provocirajući ih da počnu crtati oblike nadahnuća koji su se pojavljivali na svakom koraku putovanja.”

Kad su se vratili u Hrvatsku, Darko i Stanislav uputili su se ravno u studio, pretvorivši nekoliko australijskih ‘skica na putu’ u cjelovečernje pjesme i 2017. završili su deset novih djela za album koji se ove godine pojavio pod nazivom ”Brutalist”.

Editors, Phantogram, Twin Shadow, The Kills, Depeche Mode i slični sastavi okviri su njihovih muzičkih inspiracija, a rezultat je ponovljeni epitet o ”najperspektivnijem novom riječkom bendu“, odmah nakon prvih objavljenih singlova.

Album ”Brutalist” je prema najnovijim podacima Hrvatske diskografske udruge ušao na listu najprodavanijih izdanja, a The Siids su dobili i potvrdu struke na nedavno održanom 41. Ri Rocku gdje primili dvije vrijedne nagrade: pjesma ‘Beats Running Down’ osvojila je nagradu Ivica Vrkić“ (nazvana po prerano preminulom novinaru i glazbenom uredniku Radio Rijeke) za najbolji singl 2019., a istoimeni spot u režiji Stelle Mešić (aka Parts Of The Sun) proglašen je najboljim videospotom.

Početak novog poglavlja za Darka Terlevića i Stanislava Grdakovića kakav su mogli samo poželjeti, mogao bi ih intenzivnije nego u ranijoj Morso epizodi voditi ka vrhu regionalne indie electro pop rock scene.