FENA Novost: Horowitz učenicima predstavio prednosti međunarodnog obrazovanja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-15 17:32:53

Horowitz učenicima predstavio prednosti međunarodnog obrazovanja

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) – Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Paul Horowitz razgovarao je danas u Sarajevu s učenicima Gimnazije Obala o prednostima kulturne razmjene i studiranja u inostranstvu povodom obilježavanja Sedmice međunarodnog obrazovanja.

Istaknuo je da međunarodno obrazovanje nudi brojne pogodnosti, a iskustvo koje se tako stiče i veze koje se uspostave utiču na cijeli život te je pozvao učenike da razmisle o studiranju jednog semestra ili godine nakon srednje škole u nekoj drugoj zemlji, a naročito na nekom američkom univerzitetu.

– Prije svega, iskustvo življenja u nekoj drugoj zemlji potpuno je drugačije od onoga što o njoj učite iz knjiga, od onoga što vidite u filmovima ili čak kada posjetite tu daleku zemlju na nekoliko sedmica – kazao je Horowitz, podsjećajući da to govori iz ličnog iskustva kao diplomate.

Mišljenja je da kada se provede određeni dio života u nekoj drugoj zemlji stekne se iskustvo koje mijenja stavove, i to ne samo prema drugima, nego i prema sebi, a neizostavna je i činjenjica da se na najbolji mogući način može predstaviti i vlastita zemlja.

Govoreći o studiranju u SAD-u, naglasio je da se Amerikanci ponose raznolikošću i kvalitetom koledža i univerziteta, a većina njih nudi fleksibilnost i mogućnost izbora, iznoseći podatak da SAD ima više od 4.500 visokoškolskih ustanova.

Napomenuo je i da sistem američkog obrazovanja podrazumijeva puno diskusije, što pruža šansu da se aktivno učestvuje u vlastitom obrazovanju, formira vlastito mišljenje i sarađuje s kolegama studentima i profesorima.

– Sve ove vještine poput rješavanje problema, kritičko razmišljanje i sposobnost timskog rada su važne, naročito u današnjoj globalnoj ekonomiji. To su vještine koje će vam koristiti u budućnosti bez obzira čime se bavili – kazao je učenicima Horowitz.

Podvukao je da svake godine, oko 300 mladih ljudi iz BiH ode u SAD da bi studiralo, a namjera je da još i više studenata iskoristi prilike koje pruža američki obrazovni sistem.

Apelirao je na sve učenike da ozbiljno razmisle o prednostima studiranja u inostranstvu i o tome kako mogu pomoći BiH vještinama, znanjem i vezama koje mogu steći kroz međunarodno obrazovanje.

Direktor Gimnazije Obala  Benjamin Hedžić kazao je da je današnja posjeta samo jedna od brojnih aktivnosti koje ova škola organizira povodom Međunarodne sedmice obrazovanja jer smatraju da je obrazovanje osnova svakog društva.

Učenici ove škole Emin Čamo, treći razred, i Ilma Subašić, četvrti razred, istaknuli su danas da međunarodna saradnja predstavlja samo mali korak koji otvara velika vrata za učenike koji žele nastaviti obrazovanje.

Sedmica međunarodnog obrazovanja zajednička je inicijativa Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrazovanja SAD-a i to je prilika da se iskoriste prednosti i koristi koje pruža međunarodno obrazovanje i programi kulturnih razmjena. 

(FENA) M.L.