Josipa Lisac

Novi projekti: Josipa i poslije 50 godina na sceni ima ludi mladi duh

Muzika - regija Show Time

Novi sjajni antologijski album “Posve slobodna (suradnje i etno)”, novi tradicionalni i najemotivniji mogući koncert za Karla Metikoša i zaokruženih pola stoljeća na sceni Josipu čine ne samo ikonom, nego i pojavom čiji se svaki koncert čeka s posebnim uzbuđenjem.

Veliki Karlo Metikoš imao je 51 godinu kada je otišao 10. 12. 1991., ostavljajući neizbrisiv trag na muzičkoj sceni i još veći u srcu svoje životne družice Josipe Lisac, koja mu od tada, svakog 10. decembra posvećuje ”koncert ljubavi”.

Jedinstvena je to muzička priča u svjetskim okvirima i velika ljubavna priča, poput one o Johnnyju Cashu i njegovoj supruzi, pjevačici June Carter.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš
Josipa Lisac i Karlo Metikoš

Karte za ovogodišnji Josipin koncert posvećen Karlu, zakazan za 10. 12. u Lisinskom rasprodane su za samo pet dana, pa je to postao jedan od najbrže prodavanih događaja u ovoj dvorani unazad desetak godina i zakazan je još jedan termin, četiri dana kasnije, a i on je već rasprodan.

U susret koncertu, Croatia Records je objavila treći dio antologije Josipe Lisac, dvostuki album “Posve slobodna (suradnje i etno)“.

Jedan CD sadrži 15 dueta pjevačice, pjesme koje su iz njenog opusa i one u kojima je gošća drugim izvođačima, a redom su postale hitovi.

Među njima su Bajagin veliki uspjeh iz 1986. “Ja mislim 300 na sat“, hit s Dinom Dvornikom “Rušila sam mostove od sna“, “Kao mir” (s grupom Boa), “Posve slobodna” (sa Elvisom Stanićem), “Na, na, na, na” (s Cubismom), Porinom nagrađena “Ljubav” (s Quasarrom), live izvedba “Vino noći” s Nenom Belanom…

Drugi CD je pravi antologijski podsjetnik za starije generacije, a mlađima moguća inspirativna sugestija za posve poseban odnos prema tumačenju tradicionalne pjesme.

Poput brojnih svjetskih pjevačkih diva, Josipa Lisac je svoj temeljni rock izraz stalno obogaćivala svim mogućim stilovima i posebno poglavlje čini njezina fascinacija etno muzikom.

Iz davne 1974. godine potječe mit da je Karlo rekao Josipi ”ako uvjerljivo otpjevaš sevdah, sve onda možeš u životu pjevati” i singl ploča s pjesmama ”Omer-beže” i ”Niz polje idu, babo, Sejmeni” blistava je potvrda da – Josipa može sve!!

Etno CD nove antologije donosi i “Omer beže” i još nekoliko studijskih izvedbi, kao “Oj sončece” i “Vila Velebita“, te live zapisa među kojima su “Dalmatino, povišću pritrujena” s Tedijem Spalatom i epohalna “Đelem, đelem” sa Šabanom Bajramovićem i Cubismom.

Uvijek treba raditi nešto novo, nešto ludo, imati mladi duh, riječi su pjevačice, koje sasvim, i poslije pola stoljeća, dobro stoje uz ime Josipa Lisac.

1 razmišljanje na “Novi projekti: Josipa i poslije 50 godina na sceni ima ludi mladi duh

Komentari su zatvoreni.