Sergej Škofljanec & San Di EGO, slovenski doktori za rock’n’roll

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Stil pjevanja Sergeja Škofljaneca nije revolucionaran, ali je markantan i ispunjen nepatvorenom energijom, pa on i njegova San Di EGO družba s pravom od ove godine imaju počasnu titulu doktora za rock and roll.

Škofljanec je počeo svoje muzičko putovanje otpočeo u 1990-im kao gitarista i vokalista u cover grupi Razvaline, koja je izvodila covere Deep Purple, Whitesnake, Uriah Heep, The Who, The Beatles i drugih klasika rocka.

Sergej Skofljanec & San Di EGO
Sergej Škofljanec & San Di EGO

Slovenskoj heavy metal grupi Requiem pridružio se 1999. najprije kao klavijaturista, a kasnije je postao pjevač i sa njima snimio dva albuma. Radio je i sa drugim grupama i muzičarima, kao što su Ave (jedna od najstarijih rock grupa iz Velenja), Iron Median (SLO Iron Maiden tribute bend), Franci Zabukovec – Zabukowski (album ”K-metal”), Aleš Klinar (Klinči orchestra), Bid Bang (Big band Radovljica), Big band RTV Slovenija i dr.

Prije četiri godine su Sergej Škofljanec i Matic Ajdič (gitara), Jure Doles (bubnjevi) te Martin Rozman (bas) formirali novi hard rock bend San Di EGO.

Već 2014. objavili su prvi istoimeni album sa devet autorskih pjesama i jednom obradom iz potpuno drugačijeg muzičkog svijeta – planetarnog disco hita ”Stayin Alive” grupe Bee Gees. Toliko su rock žestine u nju unijeli da je na bendovskom kanalu postala njihov najgledaniji spot.

U proljeće ove godine San Di EGO su izdali drugi album ”Doktor za rock’n’roll”.

Preuzeli su samo naziv najslavnijeg singla Vatrenog poljupca iz 1978. godine, a za novu obradu – uz autorski materijal – opet su izabrali netipičnu pjesmu, dance pop hit iz sredine ’80-ih, ”Touch meSamanthe Fox, što ih je dovelo i na scenu sa ovom nekada vrlo popularnom britanskom pop zvijezdom, kada je ovog ljeta nastupila na festivalu u Laškom.

Sergej Škofljanec je, uz svoj scenski nastup, zaštitni znak benda, a nama ga, zapravo, otkriva Emir Hot.

Fenomenalni bh. gitarista je, okupljajući studijsku ekipu za svoj novi album ”Beyond Rock”, čije će snimanje uskoro početi u Pavarotti centru, vrlo pažljivo birao muzičare, vodeći se najvažnijim kriterijem, da zvuče moćno.

U ranijim predstavljanjima te ekipe pokazali smo da takvi jesu basista Dino Foirenza i klavijaturista Maestro Mistheria, pa kad im pridodamo pjevača Škofljaneca, očekivani Hotov album morao bi biti ‘bomba’.