Paul Allen, guitar

Umro Paul Allen, suosnivač Microsofta i najveći roker među biznismenima

Celebrity Show Time

Suosnivač Microsofta Paul Allen, čovjek koji je nagovorio prijatelja iz škole Billa Gatesa da napusti Harvard i pokrene najveću softversku kompaniju na svijetu, umro je jučer u dobi od 65 godina od komplikacija izazvanih non-Hodgkinovim limfomom, objavila je njegova obitelj.

Početkom oktobra Allen je otkrio da se liječi od te vrste raka, od koje se liječio i 2009. Početkom osamdesetih, prije nego što je napustio Microsoft, razbolio se od Hodgkinova limfoma, druge vrste raka.

Allen je Microsoft napustio nakon svađe s Gatesom 1983. godine, prije nego što je firma prerasla u divovsku korporaciju, ali zahvaljujući prvobitnom partnerskom udjelu, mogao je do kraja života uživati u milijardama koje je trošio na jahte, umjetnine, rock muziku, sportske klubove, istraživanja mozga i nekretnine.

Kao poznati ljubitelj rocka i posebno električne gitare, Allen je imao brojne prijatelje među najvećim svjetskim zvijezdama.

 
Paul Allen (u sredini) na rock session nastupu

Manje je poznato da je kao dijete svirao violinu, pa se prebacio na električnu gitaru poslije rock eksplozije sredinom 1960-ih i, kako je otkrio, prvi uzor je imao u grupi Monkees, a transformacija je dovršena pojavom debitantskog albuma Jimija Hendrixa ”Are You Experienced”, poslije čega je rock postao njegova velika strast.

Nakon što se obogatio, Allen je nastavio u slobodno vrijeme svirati gitaru te je opremio vlastita studija svjetske klase u Los Angelesu i Seattleu, plus nekoliko home studija na sve tri svoje jahte. Kad ih on nije koristio, često ih je dijelio sa svojim muzičkim prijateljima. Peter Gabriel, Dave Stewart, Bono i Edge samo su neki među slavnim umjetnicima koji su snimali na njegovom brodu Octopus, a s nekima je i sam svirao jam-session. No, sa zvijezdama se nije volio pojavljivati u javnosti, ali je znao izaći na scenu za vrijeme nekih klupskih koncertata.

Bogataš je 2000. godine utemeljio i muzej EMP, Experience Music Project, posvećen rock and roll kulturi i posebno Hendrixu.

Godinu ranije nabavio je vrijedan eksponat – Stratocaster gitaru na kojoj je Eric Clapton snimio svoj čuveni broj “Layla”, dok krunski dragulj muzejske kolekcije čini, pak, Fender Stratocaster koji je Hendrix svirao na Woodstocku, a koju bi povremeno zasvirao Allen – isključivo sa kustoskim bijelim rukavicama na rukama.

Bill Gates i Paul Allen