Ibeyi, foto David Uzochukwu

Ibeyi, jednostavno fasinantne u svakom pogledu!!

Muzika - svijet Show Time

Prelijepe francuske blizanke kubanskog porijekla, Lisa-Kaindé i Naomi Diaz, poznate kao duo Ibeyi, najavljuju drugi album ”Ash” novim spotom ”Deathless” i u svakom pogledu, muzičkom i estetskom, ostavljaju bez daha.

Djevojke pjevaju na engleskom i yoruba jeziku Zapadne Afrike (najčešće u Nigeriji, Togu i Beninu), a ime njihovog dueta na tom jeziku znači upravo ‘blizanke’.

Kombinirajući soul, pop, r&b, hip hop i electro zvuk sa afričkim etno korijenima, te jednako tako donoseći u svoju muziku vlastito porodično naslijeđe (njihov pokojni otac Anga Díaz je bio iznimni kubanski perkusionista i, među ostalim, član famoznog Buena Vista Social Cluba), Blizanke su se svjetskoj javnosti predstavile početkom 2015. godine, s debitantskim albumom nazvanim samo ”Ibeyi”.

Ako se zna da su ga posvetile ocu i starijoj sestri, koja je preminula dvije godine ranije, još je jasnija količina emocija u njihovoj muzici i intimnim pričama o njihovom životu.

Spotove koje snimaju za neke teme uglavnom su jednostavni i baš takvi naglašavaju minimalizam i fantastičnu ekspresiju izvedbi, što kao sjajan primjer pokazuje singl s prvog albuma ”River”, snimljen u samo jednom kadru.

Novi album ”Ash”, čiji se izlazak najavljuje za 29. 9. pod etiketom XL Recordingsa, više je politički i socijalno orijentirana zbirka pjesama okrenuta sadašnjosti.

Najavljen je prije tri mjeseca videom ”Away Away”, a jučer se pojavio novi spot ”Deathless” (feat. Kamasi Washington, jedan od najistaknutijih saksofonista današnjice), čija pozadina je najbolja ilustracija novih tema: pjesma je inspirirana nemilim događajem, kada je jedna od sestara uhapšena – zbog boje kože.

Novi spot je u istom maniru kao ”River” uradio isti reditelj, Ed Morris, a efekat je, očekivano, jednako moćan.

Ibeyi nije hitoidni mainstream. Mnoge možda neće dotaći. Oni koje hoće u njihovu muziku će se zaljubiti.

Naslovna slika: Ibeyi, foto David Uzochukwu