Glas.ba izbor: svjetski hitovi koji su obilježili ljeto 2018

Muzika - svijet Show Time

Iako sa ljetom još nismo zvanično završili, ono polako pakuje kofere i sprema se da nam kaže zbogom. Dolazi vrijeme dosadnih kiša, tmurnih i oblačnih dana, no to nije razlog da upadnete u jesenju monotoniju, nego upravo suprotno, da zvučnike pojačate  na najjače, otjerate sive oblake i u mislima otputujete na neko ljepše mjesto.

Da, muzika zbilja ima tu moć. Naučno je dokazano, da slušanje omiljene muzike može da podigne raspoloženje, a naročito kada je riječ o zaraznim ritmovima koji prosto tjeraju na ples i podsjećaju na ljeto.

Upravo zato vam, u izboru naše saradnice Sunite Hotić, donosimo 10 najvećih ljetnih hitova popularne muzike.

10. Friends – Marshmello & Anne-Marie

Sigurno smo svi barem jednom bili ludo zaljubljeni u najboljeg prijatelja/prijateljicu, a da nas pritom druga strana, popularno rečeno, friendzonuje. Premda to i nije baš ugodno iskustvo, odbijanje ne treba shvatiti tragično. To bi, svakako, trebao znati i Marshmello koji se u ovom simpatičnom videospotu zaljubljuje u  svoju prijateljicu Anne-Marie, ali izgleda kako ona ne osjeća isto. Istrajan u namjeri da je osvoji, učinit će sve, a da li se upornost isplati saznat ćete ako do kraja pogledate videospot. Mlada engleska pjevačica, Anne-Marie, na svom debitantskom albumu “Speak Your Mind” surađivala je sa brojnim velikim imenima, no izgleda kako je saradnja sa misterioznim američkim dj-om Marshmelloom bila najplodonosnija.

9. No tears left to cry – Ariana Grande

Ariana Grande će ljeto ove godine sigurno jako dugo pamtiti. Najprije se naprasno zaručila nakon mjesec dana veze sa komičarom Peteom Davidsonom, zatim je izbacila, četvrti studijski album “Sweetener”, a prije samo nekoliko dana ju je šokirala vijest o predoziranju bivšeg dečka, Mac Millera. Na svom, četvrtom po redu, studijskom albumu ugostila je Nicki Minaj, Pharrella Williamsa, te Missy Eliota  vodeći singl nosi naziv “No tears left to cry”, koji se vrlo brzo popeo na vrh Billboardove Hot 100 ljestvice. Inače, ovo je i prvi njen singl  nakon masakra u Mančesteru, a koji je, ako je vjerovati tamošnjim medijima, posvećen žrtvama stradalim u tom  terorističkom napadu. Ovu emotivnu numeru, koja broji nešto više od 500 miliona pregleda na Youtubeu, prati neobičan videospot u kome je Ariana uspjela cijeli svijet okrenuti naopačke.

8. Solo – Clean Bandit feat. Demi Lovato

Britanski elektronski sastav, Clean Bandit, na pjesmi Solo je ugostio pop zvijezdu Demi Lovato. S obzirom da su prethodne pjesme ovog popularnog trojca bile veliki hitovi, od pjesme “Solo” se ne očekuje ništa manje. Koloričan videospot sa mnoštvom vizuelnih efekata će vas oduševiti, a inspiracija za ovu pjesmu, kako članica benda, Grace Chatto, kaže, su joj bili vlastiti ljubavni neuspjesi.

7. Live it up – Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi

Bilo bi potpuno nemoguće zaobići hit koji su navijači širom svijeta fanatično pjevali za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Portorikanski reggaeton pjevač Nicky Jam, američki reper i glumac Will Smith te kosovska zvijezda u usponu, Era Istrefi, izvode himnu Svjetskog prvenstva, dok produkciju potpisuje slavni Diplo. Možda je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali muzika nimalo ne zaostaje za njim.

6. Flames – David Guetta & Sia 

Prvo Titanium, zatim She Wolf, a onda i Flames. Očigledno je da ovaj tandem jako dobro zna formulu za uspjeh. Nažalost, ovo je još jedan videospot u kojem nećemo ugledati Siu, ali ćemo barem imati prilike uživati u njenoj savršenoj vokalnoj izvedbi.