Mistheria

Maestro Mistheria sa gitarskim maestrom Emirom Hotom

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Čekajući sa znatiželjom i nestrpljenjem album na kojem radi virtuozni gitarist Emir Hot, predstavljamo još jednog vrlo posebnog člana njegove studijske ekipe – maestra za klavijaturama, poznatog pod scenskim imenom Mistheria.

Akademski školovani muzičar iz Italije podjednako je fascinantan i u klasici i u rock/metal žanrovima, te opet jednako kao solo izvođač i session player.

U svojoj prebogatoj karijeri Maestro Mistheria je u studiju i na koncertima svirao sa brojnim prestižnim svjetskim muzičarima, među kojima su Bruce Dickinson (Iron Maiden), Roy Z (Rob Halford), Rob Rock (Chris Impellitteri), Mark Boals (Ring of Fire), Edu Falaschi (Angra, Almah), John Macaluso (TNT, ARK, Y. Malmsteen) itd.

U njegovoj diskografiji uknjiženo je više od 70 albuma, od klasike do metala i od popa do rocka, uključujući izdanja sa vlastitim bendom.

Mistheria (foto Fransesco Lucia)
Maestro Mistheria (foto Fransesco Lucia)

Među autorskim projektima koje je realizirao Mistheria, svjetski najpoznatiji je “Vivaldi Metal Project – The Four Season“, objavljen u ljeto prošle godine kao CD i LP izdanje. Okupivši 130 metal/classical umjetnika, ovo djelo je označeno kao najveća symphonic-metal opera ikada kreirana.

Posebna zanimljivost je da Mistheria trenutno predaje i na Rock akademiji u Zagrebu, a budući da je u Vivaldi Metal Projectu svirao i Emir Hot, njihova muzička saradnja sasvim je prirodna i na novom autorskom albumu našeg gitariste.

Povezujući sada zvuk basa virtuoznog Dina Foirenza (kojeg smo ranije predstavili kao jednu od zvijezda Hotovog albuma) sa klavijaturama kako ih izvodi Mistheria, sve je izvjesnije da će ovdašnji rock dobiti vrlo posebnu epizodu sa velikim internacionalnim potencijalom.