Vremeplov: veliki rock spektakl na stadionu u Zenici…

GPS za dušu Vremeplov

Bilo je to ravno prije 30 godina. Radio Zenica je slavila punoljetstvo, pa je tradicionalni rođendanski rock koncert na Bilinom polju bio najveličanstveniji do tada, a uz okupljene bendove sigurno i jedan od najvećih te godine u zemlji.

Avgust 1987: Ovogodišnji rođendanski rock koncert Radio Zenice beše slavlje o kome će se pričati bar do sledeće godine, objavio je tada popularni muzički magazinRock”, neka vrsta nasljednika legendarnog ”Džuboksa”, ugašenog dvije godine ranije.

Novo, deveto izdanje rođendanskog rock koncerta Radio Zenice na nogometnom stadionu Bilino polje, izveštava ”Rock”, otvorile su domaće grupe Nemoguće vruće, Sahara, Model ZE i Rock osmijeh, a sve četiri se utrkuju čija će ploča prva ugledati svjetlost dana.

Pošto zenička publika već zna sve njihove pjesme, atmosfera je bila dovoljno ugrijana za nastavak pjevanja, plesanja i skandiranja uz one slavnije goste.

Rock osmijeh
Rock osmijeh, Zenica

Banjalučki Radio je uspješno predstavio svoj LP prvijenac ”Konje ubijaju, zar ne?”, a kulminacija je bila u horskoj izvedbi pjesme ”Večeras”.

Zatim je na scenu izašla Zana.

Na žalost članova benda, još po danjem svjetlu, ali zahvaljujući zeničkoj publici, nije bilo razloga za strepnju. Opet je to bio jedan veliki, zajednički hor, pa je svojih pola sata ova grupa iskoristila na najbolji način, svirajući najpopularnije numere sa svojih ploča. Bilo je to prvo i uspješno upoznavanje Zane i Zeničana.

ITD Band iz Zagreba je doslovno sa voza uskočio na scenu. Možda se u tome može naći dio opravdanja za njihov dosta mlak nastup, bar sudeći po reakciji publike, ali su zato Đavoli obnovili vatru u njima.

”Twist and Shout” i ”Stojim na kantunu” su definitivno potvrdili njihov status jednog od naših najveselijih koncertnih bendova.

Utoliko je Valentinu bilo lakše da nastavi veselje, pa je pjevač Jakirlić mogao da u svakom refrenu, da je htio, i da se odmara.

Zabranjeno pusenje - Nele Karajlic
Zabranjeno pusenje – Nele Karajlic

Zabranjeno pušenje je oduvijek miljenik zeničke publike, koja je na početak dobila mali dar – ”Zenica blues”.

Šlag uvijek dođe na kraju.

Ono što su pokazali Vlatko Stefanovski i Leb i sol zaista je izvan svih standarda. U jednom trenutku gledalište je bilo tiho kao u pozorištu, a onda bi uslijedila erupcija oduševljenja. Jednostavno, tih pola sata su bili savršenstvo sklada i energije, emocija i tehnike. A Vlatko – obećao je da se pred tu publiku mora vratiti.

– Vjerujem, – tvrdi urednik i voditelj koncerta Josip Dujmović – da je ovo jedan od najveselijih i najboljih ovogodišnjih rock programa u cijeloj zemlji. Nije uzalud i Emir Kusturica u posljednji tren odlučio da nastupi sa Zabranjenim pušenjem, iako već uveliko priprema novi film za američku kompaniju Columbia.

Koncert je inače direktno prenošen u noćnom programu Radio Zenice (još jedan poklon slušaocima uz punoljetstvo radija) i uz to je kompletno snimljen na video i magnetofonske trake, a pratila ga je i izložba rock fotografija članova foto.kluba ”Zenica”.

(Rock, avgust 1987., naslovna fotografija Dragan Milovanović)