Dino-Dvornik

Dino Dvornik: 25 godina Prirode i društva – u susret Tribute to Dino

Muzika - regija Show Time Vremeplov

Ovih dana, makar u formi novinarske priče, obilježavamo jubilej trećeg Dvornikovog albuma, kao svojevrsni uvod u skorašnji tribut koncert pod simboličnim nazivom ‘Nadahnuće’, a u povodu desete godišnjice smrti legendarnog pionira domaćeg funka.

Treći studijski album splitskog funk autora i izvođača Dina Dvornika pod nazivom “Priroda i društvo” objavila je Croatia Records 26. 2. 1993. Sniman je u studijima “Nostradamus” Senada Galijaševića u Zagrebu i “Vilović” Nenada Vilovića u Splitu, u produkciji Dragana Lukića Lukija.

Dino je pjevao te svirao bas, sintisajzer, ritam gitaru, bubnjeve i udaraljke, a pomagali su mu Luki (sintisajzer, bubnjevi, udaraljke), Zoran Šabijan (sintisajzer), Mladen Baučić (saksofon) i Joe Pandur (gitara).

Kao zanimljivost spomenimo da je uz tri teksta Davora Gobca, pet napisao i splitski muzičar, tada još na početku solističke karijere, Zlatan Stipišić Gibonni, a među njima je pjesma “Rušila sam mostove od sna“, duet sa Josipom Lisac. Stihovi za ovaj broj su rezultat neobične saradnje – Gibonni je napisao dio teksta koji je pjevao Dino Dvornik, a za Josipin dio stihove je napisala Alka Vuica.

Dino Dvornik več deset godina nije s nama fizički. Preminuo je 7. 8. 2008. i suvišno je reći da njegovi bezvremenski funky ritmovi žive među brojnih fanovima diljem regiona.

Dino je bio poznat i po tome što je iza sebe na sceni imao muzičke virtuoze, a upravo oni danas čine ekipu Tribute to Dino Dvornik.

Vrhunski bubnjar Damir Šomen svirao je s Dinom u najslavnijim danima Songkillersa te s njima snimio i kultni album “Live in München”. Na gitari je Zoran Jager, basista je Alen Svetopetrić, za klavijaturama Jurica Leikauff, dugogodišnji član posljednjeg Dininog benda 4Funk i član Prljavog Kazališta, a tu je i Ivica Premelč, saksofonista Prljavog kazališta te glavni član Dino Dvornik Tribute benda.

Vokali Nikola Marjanović iz nekadašnje grupe Sane te bivši frontmen grupe Radio Luksemburg, Mario Huljev, Ivana Kindl i Ervin Baučić imaju zahtjevnu zadaću prenijeti scensku i pjevačku energiju Dine Dvornika, ali nema sumnje da će to uspješno izvesti.

Svi oni će na koncertu pod nazivom ”Nadahnuće”, 10. 3. 2018. u zagrebačkom klubu Metropolis još jednom podsjetiti na opus funk velikana, na slavne brojeve poput “Manijak”, ” Ti si mi u mislima”; “Ja bih preživio”, “Zašto praviš slona od mene”, “Afrika” i niz drugih.