Pussy-Riot

Pusy Riot objavile apel zbog nestanka dvije članice

Muzika - svijet Show Time

Ruska protestna punk grupa Pussy Riot objavila je jutros (27. februara) hitnu tweet poruku, tvrdeći da su nestale dvije članice benda. Prema tweetu, Ola Borisova i Saša Sofeev “nestale su na Krimu” tokom jučerašnjeg dana.

U poruci Pussy Riot stoji da ih je ruska agencija za bezbjednost FSB (nasljednik nekadašnjeg KGB-a) “zadržala nekoliko puta”, dodajući da su u ponedjeljak “policajci razbili sve njihove telefone i računare”, prenosi američki Billboard.

Grupa kaže da od tada još uvijek nisu u mogućnosti da dođu do Borisove i Sofeeva i da “ne znaju šta im se dogodilo”. Glasnogovornik grupe potvrdio je detalje tweeta, ali je rekao da ni jedna druga informacija nije dostupna.

Prema izvještaju Radio Free Europe, tri članice feminističkog punk sastava bile su bile zadržane na području krimskog regiona koji je anektirala Rusija, a Borisova je potvrdila da su ona i Sofeeva u nedjelju (25. februara) uhapšene kada su stigli na ukrajinsko poluostrvo.

Advokat Emil Kurbedinov u ponedjeljak je izjavio da su tri muzičarke dovedene u zdravstvenu ustanovu na testiranje, bez dodatnih informacija o razlogu za njihov navodni pritvor. Kasniji izveštaj RFE-a je precizirao da je Borisova odvedena u policijsku stanicu nakon neidentificiranog testa, dok je Alojina puštena. Ruski zvaničnici, kako se izvještava, nisu komentirali navode o pritvaranju.

Billboard u svojoj priči o ovom događaju podsjeća svoje čitatelje da je Pussy Riot je “punk molitva” u moskovskoj katedrali Hrista Spasitelja o vezi između Ruske pravoslavne crkve i Kremlja, 2012. godine, uvela Pussy Riot u stalne nevolje. Tri članice benda su osuđene za “huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom”, a Alyohina i Tolokonnikova su skoro dvije godine provele u zatvoru.

Foto: Billboard

Pussy Riot