Umro Bill Rieflin, bubnjar grupa Ministry, R.E.M. i King Crimson

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Bill Rieflin, bubnjar koji je svirao u grupama Ministry, R.E.M., Nine Inch Nails i King Crimson, preminuo je 24. 3. u svojoj 59. godini, objavili su danas svjetski muzički mediji.

Rieflin je karijeru započeo u svom rodnom gradu Seattlu, gdje je bubnjao sa raznim lokalnim radnjama, uključujući punk rock grupu Blackouts.

Nakon njenog raspada, pridružio se grupi Ministry, snimivši s njom album ”Land of Rape and Honey” (1988.), vrhunsko izdanje u žanru industrial rocka, te do sredine ’90-ih još četiri njihova LP-a.

Izašavši iz Ministry, svirao je sa njujorškim eksperimentalnim bendom Swans, folk grupom Angels of Light i na dvostrukom albumu grupe Nine Inch Nails ”The Fragile” (1999), te iste godine svoj prvi solo album Birth of a Giant.

U to vrijeme ga je njegov izdavač sa Peterom Buckom iz R.E.M.-a, pa je s njima odsvirao europsku i američku turneju, a onda sudjelovao i u snimanju tri posljednja albuma Around the Sun (2004), Accelerate (2008) i Collapse Into Now. (2011).

R.E.M. se raspao 2011. godine i Robert Fripp, osnivač i gitarista znamenite britanske progresivne rock grupe King Crimson, objavio je 2013. godine da se Bill Rieflin pridružio bendu, te se s njim pojavio na pet sljedećih live albuma, objavljenih između 2015. i 2018.