Goran Bregović

Bregović objavio video priču o skorašnjem albumu

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Za 6. 10. najavljen je izlazak albuma Gorana Bregovića ”Three Letters From Sarajevo” za svjetsko tržište i autor je danas na svom You Tube kanalu objavio video u kojem na engleskom govori o detaljima i pozadini svog novog muzičkog djela.

Three Letters From Sarajevo je koncert napisan za tri violine, odnosno tri metode kako se violina svira: klasičan stil – kako sviraju kršćani, klecmer – stil koji izvode Jevreji, te orijentalni, kako violinu sviraju muslimani na Istoku.

Na ljetošnjem koncertu u zagrebačkoj dvorani Lisinski Bregović je na istoj sceni okupio arapske i jevrejske muzičare i uživo predstavio koncepciju koncerta, koji sada dobija i diskografsko izdanje.

Među izvođačima na albumu su izraelska i svjetska zvijezda Asaf Avidan, njegova sunarodnjakinja Riff Cohen, poznati Alžirac Rašid Taha, španska kantautorica Bebe, a tu je i neobični dvojac iz tuzlanskog kraja, Sifet i Mehmed, koji uz šargiju i violinu na tipičan kalesijski način izvode poskočicu Made in BiH, koje je Bregović u svoju najnoviju muzičku priču o multinacionalnoj kulturi uveo kao primjer zvukova iz BiH koji se mogu tuimačiti na univerzalni način.