lagani menu

Prijedlog za sedmični light menu

Coolinarka Metropol

lazanje sa tikvicama

Nedjelja: Lazanje sa tikvicama & Mliječni desert

Lazanje sa tikvicama

Sastojci: Za cloudy korice: 3 jaja, malo soli, 3 kašike krem sira, 1 kašičica praška za pecivo.

Za sos od mljevenog mesa: 500 gr mljevene junetine, 2 glavice crvenog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 400 ml paradajz pirea, so, biber, crvena paprika, vegeta, peršunov list.

Za bešamel: 450 ml mlijeka, 2 kašike gustina, malo soli, bibera, vegete, peršuna.

Te jedna veća ili dvije manje tikvice., so.

Priprema:
Za doudy korice odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutiti sa malo soli u čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanjke sa sirom i praškom za pecivo, te sve lagano sastaviti. Smjesu ravnomjerno rasporediti po papiru za pečenje i peći u velikom plehu na 175 stepeni oko 20-25 minuta. Pečeno rashladiti i poprijeko presjeći na pola. Tikvice oprati i isjeći na tanke ploške, te posoliti i ostaviti da puste vodu. U teflonskoj tavi ili voku izdinstati sitno sjeckani crveni luk, na vodi sa mrvicom soli. Dodati mljeveno meso i  miješati kuhačom dok ne promijeni boju i malo se uprži. Dodati pire od paradajza, sjeckani bijeli luk i začine: so, biber, crvenu papriku i malo vegete, ten a kraju dodati peršunov list. Za bešamel staviti da zakuha 3 dl mlijeka, a u preostalom mlijeku umutiti gustin i lagano dodati zakuhanom mlijeku, stalno miješajući žicom. Dodati malo soli, bibera i peršunovog lista. U vatrostalnu posudu staviti pola cloudy korice, istresti pola sosa od mljevenog mesa, poredati tikvice, pa ostatak mesa i prekriti drugom polovicom tijesta. Isjeći nožem na kocke i zaliti bešamel umakom. Poklopiti i peći na 200 stepeni, 30-ak minuta. Pred kraj možete otklopiti da se malo zapeče, nekih pet minuta. Ostavite da se malo ohladi i poslužite.

mlijecni desert

Mliječni desert

Sastojci: Kore: 3 kašike zobenih pahuljica, puna kašičica kakaa sa smanjenim udjelom masti, 2/3 kašičice praška za pecivo, zaslađivač po želji, 1 kašika jogurta, 1 jaje.

Krema: 350-400 gr svježeg posnog sira, zaslađivač po želji, 1 kašičica arome vanilije, 1,5 kašičica želatine + 2 kašike vode.

Priprema:
Zagrijati rernu na 190 stepeni. Pomiješati zobene pahuljice, kakao, prašak za pecivo i zaslađivač. Dodati jogurt i jaje, te kratko sve izmiksati. Izliti smjesu na papir za pečenje i peći u okruglom kalupu promjera 18 ili 20 cm, nekih 5-8 minuta. Kore su brzo gotove, a postupak ponoviti još jednom, jer su potrebne dvije kore, pa ih ohladite. Želatinu pomiješajte sa vodom i ostavite da nabubri. U malom lončiću zagrijati jednu kašiku vode, dodati želatinu i otopiti. Svježi sir pomiješati sa zaslađivačem, aromom vanilije i otopljenom želatinom. Složite tako da stavite koru, kremu i na vrh koru, te stavite u frižider na hlađenje. Po želji napravite čokoladnu kremu i dodajte kakao sa smanjenim udjelom masti.