lagani menu

Prijedlog za sedmični light menu

Coolinarka Metropol

nabujak od kelja

Petak: Nabujak od kelja (za jednu osobu)

Sastojci: 2 jaja, ½ glavice kelja, pola glavice crvenog luka, 150-200 gr mljevene junetine, 2 kašike zobenih mekinja, 1 kašika pšeničnih mekinja, 2 kašike kremastog sira, 1 kašika gustog jogurta, ½ kesice praška za pecivo, so, biber, crvena paprika, chilli u prahu, vegeta.

Priprema:
Mljeveno meso prodinstajte na pola glavice jako usitnjenog luka, te začinite po želji. Pola glavice kelja, skuhajte u slanoj vodi i kada se ohladi usitnite nožem (nikako štapnim mikserom). Pomiješajte mekinje, sir, žumanjke, začine, jogurt i prašak, pa dodajte meso i sve zajedno sjedinite. Snijeg od dva bjelanceta lagano umiješajte u napravljenu smjesu i stavite u odgovarajuću posudu, te pecite na 180 stepeni 40-ak minuta, tj. dok lijepo ne porumeni. Salata od cvekle savršeno ide uz ovaj ručak.