lagani menu

Prijedlog za sedmični light menu

Coolinarka Metropol

kineska supa

Subota: Kineska supa sa piletinom & Goveđe pljeskavice

Kineska supa sa piletinom

Sastojci: 500 gr pilećih prsa, 2 jaja, 1 komad đumbira, 3 kašike soja sosa, 1 pileća kocka, 2 češnja bijelog luka, 1-2 mlada luka, 2 kašike soka od limuna, 1 mala kašika ulja, 700-1000 ml vode.

Priprema:
U lonac srednje veličine staviti malu kašiku ulja i premazati papirnatim ubrusom. Nasjeckati meso na male komadiće, đumbir nasjeckati na sitno, a takođe i češnjak. Na zagrijano ulje staviti meso i na srednjoj temperaturi lagano dinstati 1 minut. Zatim dodati đumbir i češnjak, pa dodatno dinstati još minutu. Dodati vodu i pileću kocku za supu, te ostaviti da kuha 7-8 minuta. U zdjelici umutiti jaja zajedno sa sokom od limuna. Zatim smjesu polako dolijevati direktno u lonac sa piletinom. Nakon toga odmah dobro promiješati sa viljuškom, a jaje mora biti potpuno raspadnuto. Kuhati dodatno 1-2 minuta, a pred kraj dodati soja sos, posoliti i pobiberiti prema ukusu. Servirati u zdjelice za supu i dodati koso nasjeckani mladi luk (zeleni i bijeli dio), te poprskati sa još malo soja sosa.

goveđe pljeskavice

Goveđe pljeskavice

Sastojci: 250 gr mljevenog goveđeg mesa, 1 jaje, 1 kašika senfa, so, vegeta, biber, slatka paprika, manja glavica crvenog luka, 3 češnja češnjaka, 2 kašike zobenih mekinja.

Priprema:
Nasjeckajte crveni i bijeli luk, te ga dodajte mljevenom mesu. Dodajte senf, jedno manje jaje, so, vegetu, biber i crvenu papriku. U zdjelicu stavite zobene mekinje. Nakvasite dlanove, te od mesa oblikujte kugle veličine većeg jajeta, uvaljajte u zobene mekinje, te dlanovima spljoštite na otprilike 0,5 cm. Složite ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok ne poprime lijepu koricu.