Već smo znali, a imamo i potvrdu – muzika najblagotvornija za čovjeka

Metropol Zdravlje

Muzika djeluje na cijelo tijelo, kompleksnije i intenzivnije od bilo koje druge umjetnosti, a neka nova istraživanja naglašavaju: muzika čuva srce.

Slušanje muzike jeste emotivni užitak, ali je i tjelesni – ona pokreće nebrojene reakcije i stimulanse u mozgu, poboljšava funkciju krvnih sudova, regulira rad srca i krvni tlak, smanjuje ansioznost, pomaže pri oporavku kod bolesti…

”Ne postoji ništa što simultano tako stimulira široka područja mozga, kao što je muzika. Ova globalna aktivacija događa se dok slušamo muziku, sviramo instrument ili pjevamo, sasvim neformalno, pod tušem ili u automobilu – rekao je muzički terapeut sa Univerziteta Harvard Brian Harris.

Muzika može promijeniti hemiju mozga, a te promjene mogu biti korisne i za srce, pokazuju studije. Ljudi uz muziku mogu duže vježbati, poboljšava se funkcija krvnih sudova relaksiranjem arterija, otkucaji srca i krvi tlak se vraćaju u normalu mnogo brže poslije opterećenja, smanjuje se anksioznost kod osoba koje su preživjele infarkt srca, pomaže ljudima pri oporavku poslije operacije na srcu, pa manje osjećaju bol i tjeskobu.

muzikoterapija

Slušanje ili stvaranje muzike podstiče lučenje dopamina u mozgu koji ljudima daje motivaciju, pa je tako vježbanje bez muzike svakako manje ugodno.

Procesuiranje zvuka započinje u ćelijama mozga koje, isto tako, kontroliraju otkucaje srca i disanje. Ova veza objašnjava zašto relaksirajuća muzika usporava otkucaje srca, disanje i tlak, a čini se i da olakšava bol, stres i tjeskobu, pokazalo je istraživanje.

Eksperti sugeriraju da muzika koju biraju sami pacijenti ima bolji učinak nego ona koju izabere neko drugi. Kako navodi Američka asocijacija za muzikoterapiju, muzika izaziva reakcije zahvaljujući poznavanju melodije, predvidivosti i osjećaju sigurnosti, koji su s njom povezani.

”Kod slušanja muzike nema nedostataka, sve dok decibele držite pod kontrolom”, zaključak je naveden u “Health blogu” Univerziteta Harvard.