CRVENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

umak-od-gljiva

Srijeda: Umak od gljiva sa rižom

Sastojci: 450 gr gljiva (dvije vrste), 1 glavica luka, maslinovo ulje, 1 crvena paprika, 150 gr pirea od paradajza, biber, crvena paprika u prahu, ruzmarin u prahu, 1 komad bijelog luka, 2 kašike želea od crvenog vina, cimet.

Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno isjeckani crveni i bijeli luk, dodajte paprika izrezanu na trakice, pa malo pržite neprestano miješajući. Zatim dodajte biber, mljevenu crvenu papriku i ruzmarin u prahu. Dodajte nasjeckane gljive, još malo pržite i po potrebi dolijevajte vode da ne zagori, ali ne previse jer će gljive pustiti vodu. Zatim dodajte paradajz pire, po potrebi još malo vode i kada malo fali da bude gotovo, dodajte žele od vina, te mješajte dok se ne rastopi i na kraju dodajte malo cimeta. Žele od vina možete zamijeniti vinom i šećerom. Umak će vam ispasti onako kiselo-slatkast sa kompleksnom aromom vina, ruzmarina i cimeta, a odlično ide uz smeđu rižu.