CRVENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

pasta-fazol

Petak: Pasta fažol

Sastojci: 450 gr crvenog graha, 1 veća glavica sitno sjeckanog crvenog luka, 4 češnja bijelog luka, 2 mrkve, so, ¼ male kašike bibera, ¼ male kašike mljevene ljute paprike, 2 male kašike mljevene slatke paprike, 2 male kašike vegete, 2 kašike koncentrata paradajza, 2 lovorova lista, 1 mala kašika suhog bosiljka, 5-6 šolja vode, 200 gr tjestenine, oko 6 kašika ulja.

Priprema:
Grah kuhajte oko sat vremena ili dok ne omekša. Na zagrijano ulje stavite luk i pržite do zlatno braonkaste boje. Dodajte mrkvu izrezanu na kolutove i bijeli luk, malo propržite i zatim dodajte paradajz, pa takođe malo propržite. Dodati vodu i sve navedene začine, a kada počne kuhati, dodajte ocijeđeni grah. Kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri, a ako treba dodajte još malo vode. Tjesteninu skuhajte na pola, ocijedite i dodajte grahu nakon 30 minuta kuhanja graha, sve zajedno promiješajte i nastavite kuhati još 15-ak minuta. Po želji u jelo možete dodati suho meso.