CRVENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

piletina-u-ajvaru

Nedjelja: Piletina u ajvaru & cheescake sa preljevom od šumskog voća

Piletina u ajvaru

Sastojci: 400 gr pilećih prsa, 250 gr ajvara, 60 ml vode, kurkuma u prahu, crvena paprika u prahu, začin za piletinu, bosiljak, 30 ml ulja.

Priprema:
Piletinu posložiti u vatrostalnu posudu i začiniti kurkumom, crvenom paprikom i začinom za piletinu. U zdjelici izmiješati ajvar, vodu i bosiljak, te preliti preko piletine. Sve zajedno preliti uljem, prekriti aluminijskom folijom i peći 50 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužiti uz prilog po želji.

cheescake

Cheescake sa preljevom od šumskog voća

Sastojci: biskvit, krema i preljev.

Biskvit: 250 gr keksa, 150 gr maslaca.

Krema: 500 gr mascarpone sira, 250 gr milerama, 170 gr šećera u prahu, 1 kesica želatine, 490 ml vrhnja za šlag, 1 kesica vanillin šećera.

Preljev: 500 gr svježeg ili smrznutog šumskog voća, 5 kašike šećera, 2 kašike gustina, 1 dl vode.

Priprema:
Keks i maslac narezan na kockice staviti u sjeckalicu i miješati dok se ne sjedine u kompaktnu smjesu. U kalup za torte na dno staviti papir za pečenje, pa viljuškom dobro utisnuti obrađenu smjesu od keksa i maslaca. Kesicu želatine sa 4 kašike vode, staviti u lončić i pustiti 10-ak minuta da nabubri. Pomiješati mascarpone sir, mileram, šećer i vanillin šećer, te sve dobro sjediniti sa mikserom. U posebnu posudu istresti vrhnje za šlag. Zagrijati želatinu samo na kratko kako bi se otopila (nikako ne smije prokuhati), te je uz miješanje dodati u vrnje za šlag. Zatim sjediniti dvije smjese i još malo promiješati mikserom. Nakon što je nastala krema, staviti je na podlogu od keksa, prekriti folijom i ostaviti da se dobro stisne (može i preko noći). Napraviti preljev od šumskog voća, na način da se u šumsko voće doda 1 dl vode i šećer, a kada zakuha dodati 2 kašike gustina i miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pričekati da se malo ohladi, pa zatim preliti preko torte i ostaviti da se dobro stisne.