ais

BiH u u euro-asocijaciji za zaštitu izvođačkih muzičkih prava

Muzika BiH Show Time

AIS je naziv BiH asocijacije za zaštitu izvođačkih muzičkih prava, a upravo je postala članica SCAPR-a, krovne evropske organizacije koja štiti izvođačka prava u muzici.

Tri su segmenta zaštite prava – autorski, izvođački i izdavački/diskografski.

Autorska muzička prava u BiH štiti AMUS, Asocijacija muzičkih autora/stvaralaca, AIS se bavi izvođačkim pravima, dok diskografi nemaju takvu kolektivnu organizaciju, jer je ova djelatnost ovdje svedena na minimalni obim.

AIS je osnovan 2014. godine i na nedavnoj Generalnoj skupštini SCAPR-a u Talinu uključen je u ovu krovnu evropsku organizaciju, koja okuplja 62 lokalne asocijacije iz 45 zemalja, koje se bave zaštitom izvođačkih prava. Slijedom toga, tantijeme od izvođenja BiH muzičari bi trebali dobijati i od nastupa izvan zemlje, posredovanjem AIS-a, čiji predsjednik Upravnog odbora je muzički autor Almir Ajanović.

Zanimljiv je detalj da je u Upravi SCAPR-a, na čijem čelu je irski izvođač Eanna Casey, među deset članova tog tijela i Aleksandar Cvetković, ekonomista specijaliziran za zaštitu intelektualnog vlasništva, koji je direktor asocijacije u Srbiji, formirane 2011.

Naslovna fotografija: Almir Ajanović (treći s lijeva) sa članovima uprave SCAPR-a