Allan Merrill, autor ‘I Love Rock and Roll’, nova žrtva koronavirusa

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Alan Merrill, koautor slavne pjesme “I Love Rock and Roll”, umro je u dobi od 69 godina 29. 3. u New Yorku nakon komplikacija izazvanih koronavirusom, objavio je Los Angeles Times.

Njegova kćerka Laura Merrill je na svom Facebookovom objavila: ”Dobila sam 2 minute da se pozdravim. Izgledao je mirno i dok sam odlazila, još uvijek je bilo nade da se neće desiti najgore. Hodala sam 50 blokova prema svom domu i dalje sa nadom u srcu. Grad koji sam poznavala bio je prazan. Osjećala sam se kao jedina osoba ovdje i možda po mnogo čemu sam bila. Kad sam stigla u svoj stan, primila sam vijest da ga više nema.”

Alan Merrill napisao je melodiju ”I Love Rock and Roll” za svoj bend The Arrows, u kojem je bio frontmen i koji ju je snimio 1975. godine, ali je pjesma planetarni uspjeh doživjela tek u izvedbi Joan Jett, 1982. godine.

Merrill je primarno bio pjevač i autor, ali je i svirao razne instrumente, od gitare do klavijatura. Sudjelovao je u osnivanje glam rock grupe The Arrows, 1974. godine, a nakon njihovog razlaza svirao je u bendu hard rock / blues gitariste Ricka Derringera, snimivši s njim u osasmdesetima albume Good Dirty Fun, Live at The Ritz i Rick Derringer and Friends, a 1986. bio je u sastavu Meata Loafa na njihovoj turneji.

Postavši prvi zapadnjački muzičar koji je imao status pop zvijezde u Japanu, Merrill je u devedesetima sudjelovao u reunionu Vodka Collinsa, pionirskog japansko-američkog glam rock benda, te s njim snimio 4 albuma.

U solo diskografiji Alan Merrill ima osam albuma i posljednji je Rive Gauche iz 2007.