CRVENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

 juha-od-pecenih-rajcica

Subota: Supa od pečenog paradajza & sočne šnicle u crvenom umaku

Supa od pečenog paradajza

Sastojci: 1 limenka pelata, 1 kašika vegete, 50 ml maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 3 kašićice šećera, 1 kašika aceta balsamica, 1 kašika svježe narezanog bosiljka.

Priprema:
Pelate stavite u odgovarajuću zdjelu, dodajte vegetu, ulje, šećer, aceto balsamico, protisnuti češnjak i sve dobro promiješajte. Ovako pripremljene pelate premjestite u vatrostalnu posudu ili pleh, te pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni oko 25 minuta. Pečene pelate malo ohladite, a zatim usitnite. Usitnjeni paradaj stavite u šerpu, dodajte 50 ml tople vode, narezani bosiljak i kuhajte još 2-3 minute. Pripremljenu supu poslužite toplu, a po želji u nju možete staviti kašiku kisele pavlake.

socne snicle

Sočne šnicle u crvenom umaku

Sastojci: 600 gr junećih šnicli, 4 češna bijelog luka, 3 veća paradajza, 1 kašika šećera, 2 pune kašike kisele pavlake, 50 gr naribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira, ulje, so, biber, origano, bosiljak.

Priprema:
Najprije čekićem za meso izlupati šnicle, poprskati ih sa malo ulja, posoliti i pobiberiti. Zatim uvaljati šnicle u brašno, te pržiti na tavi u zagrijanom ulju. Kada porumene, izvaditi ih i poredati u vatrostalnu posudu. Dok se šnicle prže, sitno nasjeckati bijeli luk, paradajz oguliti i izrezati na kockice. Na ulju na kome su se pržile šnicle, kratko propržiti bijeli luk, zatim dodati izrezani paradajz, šećer, so, biber i kiselu pavlaku. Kada se sos malo zgusne (nakon 10-ak minuta), dodati origano i bosiljak, te maknuti sa vatre. Sosom preliti šnicle, preko posuti sirom, poklopiti i peći u rerni na 180 stepeni, otprilike pola sata. Pred kraj otklopiti i ostaviti u ugašenoj rerni nekoliko minuta da se zapeče. Servirati uz pire krompir.