šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 4 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

 riza-s-povrcem

Petak: Riža s povrćem

Sastojci: 200 gr. riže, 150 gr. cvjetova brokule, 3-4 zrna bibera, 3 klinčića, 1 kašičica sjemenki kumina, sušeni lovor, 3-4 kašike ulja, ½ kašičice soli, 600 ml. vode, 150 gr. mrkve.

Priprema:

Mrkvu i cvjetove brokule kratko kuhajte i ocijedite. Klinčiće, biber u zrnu, kumin i lovorov list stavite na zagrijano ulje i popecite na laganoj vatri dok ne počne puckekati, oko 3 minute. Začine izvadite, dodajte mrkvu narezanu na kockice, cvjetiće brokule, pa kratko popecite uz stalno miješanje. U drugoj posudi zakipite vodu, posolite je i dodajte rižu. Kuhajte je polupokrivenu na laganoj vatri oko 11 min. Kuhanoj riži dodajte popečeno povrće, lagano promiješajte i ostavite pokriveno 1-2 minute, a zatim je promiješajte viljuškom. Poslužite kao samostalno jelo ili kao prilog uz piletinu.