šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 4 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol


Subota: Paradajz supa & Teletina sa krompirom

Paradajz supa

Sastojci: 500 ml. pasiranog paradajza, 1 l. vode, 1 kašika vegete, 1 kašika šećera, 1-2 kašike luka u granulama, nekoliko jaja, tjestenina za supu.

Priprema:

U lonac stavite vegetu, šećer i luk, te dodajte pasirani paradajz i vodu. Promiješajte i pustite da provrije. Kada provrije dodajte jaja (jedno po jedno) na više različitih mjesta u loncu, kako bi ostala u komadu. Nemojte miješajte par minuta, a nakon toga dodajte tjesteninu i pustite da se skuha.

teletina-s-krompirom-i-povrcem

Teletina sa krompirom

Sastojci: 1 kg. teletine, ½ kg. krompira, 2-3 mrkve, 2 glavice luka, nekoliko češnjeva bijelog luka, so, vegeta, voda.

Priprema:

Teletinu posolite, stavite u posudu za pečenje, dodajte crveni i bijeli luk, malo vode i pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Zatim dodajte krompir izrezan na kriške, komade mrkve i luk na kolutove, te dopecite do kraja. Ovo jelo je najbolje peći u tepsiji sa poklopcem, a ako ga nemate onda pokrijte aluminijskom folijom. Po želji možete dodati i drugo povrće (celer, karfiol, kupus). Teletinu poslužite uz sezonsku salatu.