šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 4 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

  meksicka-musaka

Nedjelja: Meksička musaka & Ledene kocke

Meksička musaka

Sastojci: 2 česna češnjaka, 4-5 crvenih paprika, ½ žute paprike, ½ zelene paprike, 3 tikvice, malo maslinovog ulja, puter, 1 konzerva kukuruza, 1-2 kesice mješavine meksičkih začina, 1-2 dl. vode, ½ kg. naribanog sira, paket većih tortilja, chily prah, 1-2 komada cijelog pilećeg filea.

Priprema:

Na mješavini putera i maslinovog ulja, izdinstajte pileći file izrezan na štapiće, te dodajte sitno narezane paprike. Kada ih malo prodinstate, dodati češnjak, kukuruz, mješavinu začina i podliti sa vodom prema uputama na kesici sa začinima. Dodati tikvice isjeckane na kockice (malo veće nego za francusku salatu), dodati chilyja i soli po ukusu. Dinstati još otprilike 3-5 minuta, po potrebi dodati još vode (da bi se tortilje mogle omekšati dovoljno). Dno vatrostalne posude nauljiti i slagati red tortilja, red dinstanog povrća, red naribanog sira i to ponavljati dok ima mase, a na kraju dođe red tortilja koje se malo prekriju sa sokom od povrća, da se ne osuše prilikom pečenja. Musaku pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30-35 minuta.

ledene-kocke

Ledene kocke

Sastojci:

Kora: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa, ½ praška za pecivo.

Fil: ½ l. mlijeka, 5 kašika brašna, 100 gr. šećera, 1 vanilin šećer, 1 margarin, 1 kašika šećera u prahu, 100 gr. čokolade za kuhanje.

Priprema:

Umutite snijeg od 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera. Zatim dodajte 5 žumanjaka, 5 kašika brašna, kakao i prašak za pecivo. Peći koru na 200 stepeni. Pečenu koru preliti sa sirupom od 250 gr. šećera, 250 ml. vode, jednog vanilinog šećera i ostaviti da se hladi u plehu. Od mlijeka, brašna, šećera i vanillin šećera, skuhati bijeli krem. U hladan dodati margarin umućen sa kašikom šećera u prahu. Bijeli fil sipati preko kore, te zaliti čokoladom otopljenom sa malo mlijeka.