zenicki studenti

Dvije vijesti koje zaslužuju naslovnice medija, više od svih polit-sapunica

Metropol Samo urbano

Dva nova akademska uspjeha zeničkih i sarajevskih studenata zvuče kao senzacija i tako ih treba predstaviti, kao ”hit b(r)endove” i kao protutežu apatiji.  

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici postigli su historijski uspjeh na 26. Međunarodnom takmičenju iz trgovačke arbitraže koje se održava u Beču, piše Zenicablog.

Oni su: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri Zlatan Meškić, Ivana Grubešić i Arnela Maglić.

Mladi Zeničani su na svom putu u polufinale bili bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Mainzu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta New South Wales.

“Naš tim se vrijedno pripremao proteklih mjeseci kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno radeći cjelodnevno i vikendima, te je rezultat toga i ostvareni historijski plasman jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine. Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno sa Univerziitetom Lomonosov iz Moskve. U polufinalu su se takmičili sa Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji”, rekli su za Zenicablog.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem i ove godine je na takmičenju učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog sviijeta, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.

Nagrađeni sarajevski studenti arhitekture
Nagrađeni sarajevski studenti arhitekture

Druga slična vijest stiže iz Sarajeva, gdje je nedavno održano međunarodno takmičenje studenata arhitekture DOCExDOCE, koje je organizirano treću godinu zaredom, a prvi put u BiH.

Ove godine od studenata se tražio arhitektonski i urbanistički prijedlog za uređenje jednog dijela obale rijeke Limmat u Zurichu.

Jedan od radova studenata koji su se takmičili u sarajevskoj amabasadi ušao je u uži izbor organizatora takmičenja te je osvojio prvu nagradu publike i drugo mjesto po izboru žirija, piše Radiosarajevo.ba.

Grupu koja je radila na pobjedničkom radu pod imenom Limmatline činili su studenti drugog ciklusa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu- Sabira Muftić, Esma Hećimović-Huseinbašić, El-Gazija Bajramović i Haris Handžić. 

Veliki izazov je bio odgovoriti na složenu temu i projektni zadatak putem dobrog, estetski prijatnog, inovativnog i smislenog arhitektonskog rješenja u roku od 12 sati, jer stvarni vremenski period izvedbe ovakvih projekata u praksi traje mjesecima ili čak godinama.

Ovo je velika pobjeda za bh. studente, posebno jer se Bosna i Hercegovina prvi put pojavila na ovom internacionalnom takmičenju i prvi put se desilo da je jedan rad osvojio dvije nagrade na takmičenju. Na ovaj način naši studenti pokazuju znanje i sve više priključuju evropskim tokovima inovacija u polju arhitekture i urbanizma. 

nagradjeni rad sarajevskih studenata