Sa dolaskom hladnijih dana i većom promjenom dnevnih temperatura sve više smo izloženi prehladama, hunjavicama, virozama i gripom.
E, pa, pokažite im – šipak!
Sok od ovog ploda divlje ruže čak je jače ‘prirodno oružje’ od famoznog zelenog čaja, jer sadrži tri puta više antioksidansa, a vitamina C ima 100 puta više nego jabuka, odnosno da je na ‘top listi’ drugi, odmah iza crnog ribizla! Ipak napomena da ovaj vitamin ne ostaje dugo stabilan u šipku i da se nakon jedne godine smanji na četvrtinu.
Ako kod kupovine tehničke opreme obavezno proučavate specifikacije, pogledajte one koje ima šipak: plod sadrži znatnu količinu vitamina B kompleksa i karotena, među mineralima izdvajaju se fosfor, kalijum, kalcijum i željezo, a sjemenke imaju dosta vitamina E.
Budući da dobro podnosi našu klimu, šipak je jedan od plodova koji se ovdje uspješno uzgajaju i cijena na pijacama je vrlo prihvatljiva. Međutim, sušenje ploda i pretvaranje u čaj, sok, sirup, marmeladu ili čak vino nije baš jednostavan i brz postupak, pa se zbog toga svi pripravci uglavnom kupuju iz industrijske proizvodnje. To ne znači da im je učinak lošiji i naša preporuka je da šipak što češće bude vaš izbor.