Krankšvester

Ne trebamo Jalu, ne trebamo Bubu, ne treba nam kokoin, nama treba vjera jer je sudnji dan blizu

Muzika - regija Show Time

Krankšvester su ekstremnom lascivnošću svojih hip hop rima pridobili naklanost ogromnog broja mlađe publike, a s novim kontroverznim brojem ”Slava” pokazali su koliko mogu biti i oštroumni.

Pred dirty ili porn rap Krankšvestera sve radio i TV stanice stavile su neprobojni zid cenzure, a to je samo pojačalo znatiželju publike i njenu pasioniranu potragu za svakim novim spotom na njihovom You Tube kanalu.

Konzervativci su užasnuti, ali osiječki dvojac 3ki Stil i Sett su vulgarnost u svojim pjesmama podigli na inteligentan nivo, dok priče imaju žestoku electro podlogu, što zabavu čini kompletnom. Stoga su višemilionski pregledi hitova ”Gaber”, ”Zli kurac”, ”Dubai”, ”Šta ti znaš o tome” i ”Retardirana” u  njihovom slučaju već standard.

Religiozne teme Krankšvester je do sada zaobilazio. I sada, pred veliki kršćanski praznik Uskrs, u zemlji u kojoj su katolici pretežna populacija, oni izbace broj ”Slava”, sa refrenom ”Slava, slava Kristu”.

Krankšvester 'Slava', video screen
Krankšvester ‘Slava’, video screen

Očekujući reakcije da provociraju, 3ki Stil i Sett su odmah istakl: “Ne, ovo nije provokacija niti nam je namjera vrijeđati vjernike, a ako se netko uvrijedi, nek’ se jebe. Ovo je samo pjesma o Isusu i ništa više od toga. Isus je javno dobro i nije u redu da ga privatiziraju samo oni koji ga koriste za promicanje vlastitih ciljeva. Mi smo ga nakratko posudili i širimo poruke mira i ljubavi. Kao i inače. A oni koji u ovome vide sprdačinu, također bi trebali kulturno odjebati, jer ovo što smo mi napravili je samo pjesma“.

Ipak, nije samo pjesma. Slušajući stihove, poput ovih u naslovu teksta, Krankšvester jasno izražava svoje stavove, ne o vjeri, vjerovanju i religiji, već o njezinoj komercijalizaciji i o instant vjernicima koji su se odjednom nakotili i kojima je odlazak u bogomolje samo način da ostvare sve svoje ovozemaljske želje.

I to su komerntirali na svoj ironični način: “Načuli smo da je repanje o vjeri ‘in’ pa smo odlučili slijediti taj trend i provjeriti ima li novca u eksploataciji religije ili je to nešto od čega se mogu financijski okoristiti samo popovi koji sišu tu proračunsku sisu”.

Fenomenalnu oštroumnost Krankšvester je pokazao time što u cijeloj pjesmi nema ni jedne lascivne, vulgarne, proste riječi. Metafore su drugi par rukava.

Komentari publike ispod popularnih spotova najčešće su isprazni. Jedan je zanimljiv – Kranksvester se okrenuo Kristu, crkve gore diljem svijeta.

Cijeli okvir ”Slave” upotpunjuje maštoviti spot koji je režirao je Marko Dalić. Njegove scene su tek prava parodija i posebno palac gore za zadnji instrumentalni minut njegovog kratkog filma.