Dnevnik mašinovođe, naslovna

Atraktivni filmovi na festivalu ‘Prvi kadar’ u Istočnom Sarajevu

Film & Foto & TV Show Time

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) – Projekcijom igranog filma “Dnevnik mašinovođe” 6. novembra će u Istočnom Sarajevu biti otvoren ovogodišnji jubilarni 10. međunarodni filmski festival Prvi kadar, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj i vodeći festival dokumentarnog i kratkog igranog filma u regiji, koji će pod motom “Decenija filma” trajati do 11. novembra.

Premijernom prikazivanju filma prisustvovat će reditelj filma Miloš Radović te glumac i producent Lazar Ristovski, počasni gost festivala, koji se realizira u organizaciji Produkcije “Prvi kadar”.

Dnevnik mašinovođe

Umjetnička direktorica i selektorica Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić istaknula je za Fenu da će se u ovogodišnjem festivalskom izdanju u takmičarskom programu naći 51 film iz više od 30 zemalja svijeta, u pet kategorija.

– Ove godine tematski je Festival vrlo raznolik, autori dokumentarnih i igranih filmova bavili su se najrazličitijim temama, a prije svega fokus je bio na ratu u Siriji, te ratnim temama koje su aktuelne, ali ne izostaju ni teme ljubavi, pripadanja i onog osnovnog životnog u svim tim filmovima – kazala je ona.

Mitrić-Štifanić smatra zanimljivim što se nekoliko dokumentarnih filmova bavi određenim historijskim ličnostima i temama da bi se na njih podsjetilo, a ujedno će veliki broj autora biti gosti Festivala kako bi doprinijeli svečarskoj atmosferi festivalskog jubileja.

Moto ovogodišnjeg festivala ukazuje na deset godina filma, koje su obilježile razvoj kulture i filmskog života Istočnog Sarajeva i doprinijele podsticaju cjelokupnog razvoja filmske umjetnosti u BiH. Osim toga, “Prvi kadar” je do sada imao i značajnu edukativnu misiju u školovanju mlade bioskopske publike i filmskih stvaralaca kroz radionice dokumentarnog i animiranog filma, čime su stvoreni novi umjetnički potencijali.

Osim promoviranja filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta, Festival ima značajnu ulogu u afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva.

Publika će imati priliku da vidi izbor najboljih svjetskih filmova, nagrađivanih na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu kao što su Kanski filmski festival, Roterdam film festival, Zlatni vitez, Berlinale, Doha film festival i drugi.

Osim bogatog takmičarskog programa, bit će organizovani specijalni programi, edukativne projekcije, veče laureata, predavanja, promocije značajnih filmskih festivala iz regiona, izdanja iz oblasti filma i izložba angažovane dokumentarne fotografije.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a,  općine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

(FENA) M.L.