Zimnica

Pet obaveznih pravila za pripremu zimnice

Coolinarka Metropol

Stigla je sezona pripreme zimnice, a kako biste bili sigurni da ćete zaista uživati u blagodatima konzerviranog povrća, evo korisnih savjeta.

  1. Odabir namirnica

Prilikom pripreme zimnice važno je odabrati samo kvalitetno voće i povrće, a to znači da na njemi ne smije biti oštećenja ili trulih dijelova koji mogu pokvariti cijelu staklenku punu plodova. Sve namirnice prije stavljanja u staklenke obavezno dobro operite i osušite.

  1. Staklenke moraju biti čiste

Sav pribor koji koristite za pripremu zimnice mora biti potpuno čist kako bakterije ne bi dospjele u vašu zimnicu. Staklenke prije upotrebe obavezno operite ili prokuhajte te ih zatvarajte poklopcima koje ne propuštaju zrak kako biste svojoj zimnici osigurali najbolju kvalitetu.

  1. Punjenje staklenki

Nakon što povrće stavite u staklenku pritisnite ga tako da se međusobno zaglavi i ne može micati jer u protivnome postoji mogućnost da ispliva iznad octa i pokvari cijeli staklenku povrća. Ocat uvijek punite barem 2cm iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu tako da ne smijete riskirati kvarenje staklenke ukoliko dio povrća nije uronjen u ocat.

  1. Uloga soli i octa u konzerviranju

Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Kuhinjska sol izaziva dehidraciju stanica mikroorganizama i time onemogućuje njihovu daljnu aktivnost dok ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju kuhinjske soli i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

  1. Čuvanje zimnice

Napunjene i pripremljene staklenke uvijek držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu kako biste održali najbolju kvalitetu i spriječili kvarenje. Zimnicu povremeno kontrolirajte kako biste primjetili eventualne prve znakove kvarenja, a nakon što jednom otvorite staklenku koristite samo čisti pribor te nakon korištenja staklenku spremite u hladnjak.