šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 3 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

 gusta-riblja-juha

Subota: Gusta riblja supa & Hladna pileća rolada

Gusta riblja supa

Sastojci: 1 glava pastrmke ili rib apo želji, 2 glavice luka, 2 mrkve, komadić celera i peršuna (korijen i list), 1-2 fileta oslića, 1 crvena paprika, 2 krompira, so, biber, vegeta, crvena ljuta paprika, 1 kašika sirćeta.

Priprema temeljca:

1 glavicu luka presjeći na pola, te zažutiti na ringli (ploči). U vodu staviti mrkvu, komad celera, komadić peršuna, riblju glavu, začine i sirće. Kuhati 15-20 min., te procijediti. Riblju glavu očistiti od kostiju i skinuti meso, povrće isjeckati, a luk baciti.

Gusta riblja supa:

Na malo ulja propržiti isjeckanu drugu glavicu luka, papriku na kockice, mrkvu, celer, peršun i krompir. Podlijevati sa malo vode, da povrće pusti sok. Kada smekša dodati isječen file ribe, te propržiti. Zatim doliti temeljac sa povrćem i ribljim mesom iz temeljca, dodati list peršuna, ljutu papriku i kuhati da se svi sastojci prožmu i zgusnu, jer supa mora biti gusta.

hladni-rolat-od-piletine

Hladna pileća rolada

Sastojci: Oko 1,5 kg. piletine ( 1 manje ili ½ većeg pileta), 100 gr. šampinjona, 1 kašika senfa, ½ kašičice karija, so, vegeta, biber, 2 kašike ulja.

Priprema:

Odvojiti kožu od pileta, paziti da se ne pocijepa i ostaviti je sa strane. Meso odvojiti od kosti i  isjeći na krupnije kocke. Šampinjone isjeći na listiće, propržiti ih na ulju dok se ne ukuha tečnost koju puste, te staviti da se ohlade. Sjediniti ih sa isječenim mesom, dodati senf i začine, pa izmiješati. Kožu od pileta napuniti mesom i šampinjonima, pa krajeve povezati čačkalicama. Staviti u kalup za pečenje premazan sa malo ulja, spojenim krajevima na dno kalupa. Peći na 180 C oko 50 minuta ili po potrebi. Pečeni rolat ohladiti, te poslužiti uz kuhanu rižu ili prilog po želji.