Nedjelja: Bataci i karabataci u začinu & Kokos kuglice
Bataci i karabataci u začinu
Sastojci: Bataci sa karabatacima, 1 dl. maslinovog ulja, čajna kašika vegete, crni biber, ružmarin, origano, timijan, lovorov list, slatka mljevena paprika.
Priprema:
U šolju sipati maslinovo ulje, dodati so, biber, vegetu, crvenu papriku, tučeni lovorov list, timijan, origano i drobljeni ružmarin, te sve izmiješati. Ovom mješavinom dobro namazati meso i ostaviti da odstoji 2 sata. Količinu začina odrediti prema količini mesa, a u slučaju da imate višak, ostaviti u staklenku do slijedećeg korištenja. Na ugrijanom maslinovom ulju, meso popeći sa obje strane, zatim poklopiti i na laganoj vatri peći dok meso ne postane mekano, a u toku pečenja stvori se fini saft. Najbolje je poslužiti uz pire krompir.
Kokos kuglice
Sastojci: 1,5 dl. slatkog vrhnja, 300 gr. bijele čokolade, 100 gr. kokosa, kokos za uvaljati kuglice.
Priprema:
Čokoladu istrgajte na sitnije kockice, te je istopite u vrhnju na pari. Zatim umiješajte kokos, ohladite i stavite u frižider na sat vremena. Smjesa se dosta brzo stisne. Od ohlađene smjese oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kokos, a po želji u srce kuglice možete dodati prženi badem ili lješnjak. Od ove količine sastojaka ispadne između 35 i 40 kuglica.