Bob Marley

Reggae na listi globalnog kulturnog blaga, Hendrixu naziv pošte u Washingtonu

Metropol Muzika - svijet Samo urbano

Rock kultura se danas percipira drugačije nego prije pola stoljeća, a jedan od vrhunaca te promjene je i književni Nobel za Dylana. Ovih dana objavljene su nove vijesti u prilog toj tvrdnji.

Reggae muzika je uvrštena danas na UNESCO listu globalnog kulturnog blaga, objavio je AFP, a prenose svi svjetski mediji.

Agencija Ujedinjenih naroda za kulturu i nauku dodala je ovaj žanr na listu “neprocjenjivog kulturnog naslijeđa” koje je potrebno štititi i promovirati.

“Doprinos regggea muzike diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društvenopolitička, senzualna i duhovna”, obrazlaže UNESCO, dodajući da je reggae u početku bio “glas marginaliziranih”, a sada je ta muzika ”prihvaćena u širim društvenim slojevima, uključujući različite spolove, etničke i vjerske grupe.”

Reggae je 1960-ih postao popularan u Britaniji i Sjedinjenim Državama, u zemljama u koje su mnogi Jamajčani emigrirali poslije Drugog svjetskog rata, a planetarnu slavu mu počinje širiti Bob Marley od ranih ’70-ih.

Karakterističan po heavy drum & bass linijama, reggae nije samo muzika, nego je čvrsto povezan s religijom rastafarijanizma i često slavi božanstvo koje se naziva Jah i Ras Tafarija (nekadašnjeg etopskog cara Haile Selasija koji je definirao ovu religiju), ali isto tako i kult gange (marihuane).

Uz reggae, UNESCO je danas na istu listu uvrstio još pet drugih tradicija, među kojima su pjevanje uz gusle kao nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije, chidaoba (tradicionalno folk hrvanje iz Gruzije) i irski sport hurling (vrsta hokeja na travi).

Jimi Hendrix

Samo nekoliko dana ranije iz Amerike stiže slična vijest o posebnoj počasti za rock.

Kongresmen Adam Smith je prije nekoliko mjeseci inicirao, a sada je objavljeno da će se u Američkom Kongresu glasati o tome da u gradu Rentonu (država Washington) državna zgrada pošte bude nazvana ”James Marshall Jimi Hendrix Post Office Building”.

Ta zgrada se nalazi u blizini Greenwood Memorial Park groblja gdje je pokopan Jimi Hendrix, a dijeli i istu ulicu u kojoj je legendarni gitarista odrastao.