YU-Grupa-Prljavo kazaliste - Motorhead

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1925 – Rođen Doc Pomus, američki blues pjevač i autor, poznat najviše kao autor stihova mnogih rock and roll hitova, te je uveden u Rock and Roll Hall of Fame u kategoriji ne-izvođača, kao i u Songwriters Hall of Fame i Blues Hall of Fame.

1955 – Rođen Peter Lovšin, pjevač, autor i osnivač punk grupe Pankrti.

1966 – Pojavio se ”Freak Out!”, debi album američkog eksperimentalnog rock benda Mothers of Invention, čiji je osnovač i frontmen bio Frank Zappa, jedna od jedinstvenih autorskih osoba u rock kulturi. Zappa je napisao sve pjesme, a “Hungry Freaks, Daddy” će postati i jedan od najpoznatijih naslova u njegovoj izuzuetno plodnoj karijeri. Album “Freak Out!” se smatra jednim od prvih konceptualnih albuma u rocku, a također je jedan od najranijih dvostrukih albuma. Osim toga, tvrdi se da je utjecao na produkciju albuma Beatlesa “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Godine 1999. odana mu je počast sa “Grammy Hall of Fame Award”, a časopis Rolling Stone uvrstio ga je među 500 najznačajnijih albuma svih vremena.

1970 – Održan prvi koncert The Trans-Continental Pop Festivala, puno poznatijeg kao Festival Express. Imao je jedinstveni koncept: cijela je ekipa zajedno putovala od grada do grada specijalnim vozom. Prve dvije večeri koncerti su izvedeni u Torontu, a izvođači su bili The Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, The Flying Burrito Brothers, Buddy Guy Blues Band, Traffic i Ten Years After. O koncertu je snimljen istoimeni dokumentarlni film i premijerno je prikazan 2003. na Toronto Film Festivalu.

1972 – Jugoton izdao 3. singl beogradske YU grupe s pjesmama “U tami disco kluba” i “Kosovski božur”. Tekst za prvu pjesmu, na muziku Dragija Jelića, napisao je radijski voditelj i DJ Zoran Modli kao homage ranim nastupima YU grupe u zemunskom klubu Sinagoga, gdje su i dobili ime, upravo zahvaljujući Modliju. “Kosovski božur” pak izvorno je bio instrumental i tek pred ulazak u studio autoru Bati Kostiću su u pisanju teksta pomogla opet dva novinara, Nikola Karaklajić i Petar Popović.

1980 – U izdanju Suzyja izašao drugi studijski album zagrebačke grupe Prljavo kazalište pod nazivom “Crno bijeli svijet”, predstavljajući sastav u potpuno drukčijem svjetlu nego na prvijencu iz prethodne godine. Kazalište je, naime, odustalo od prvobitnog punk izraza i svoj novi zvuk utemeljili su na popu, kao i na tadašnjem svjetski aktualnom ska ritmu, kojeg je ove iste godine prihvatio i Goran Bregović na albumu “Doživjeti stotu”. Osim jedne obrade (“17 ti je godina tek”) i pjesme “Sam”, ostale numere uradio je Jasenko Houra i sa serijom hitova poput “Crno bijeli svijet”, “Moderna djevojka”, “17 ti je godina tek”, “Mi plešemo” i “Nedjeljom ujutro” ostvarili s veliki komercijalni uspjeh (prodaja od 200.000 ploča) te pokazali da sazrijevaju kao instrumentalisti.

1980 – Održan drugi godišnji ‘rođendanski rock koncert Radio Zenice’. Na gradskom nogometnom stadionu “Bilino polje” pred oko 8.000 gledatelja nastupili su YU grupa, Prljavo kazalište, Vatreni poljubac, Aerodrom, Galija i grupa Pauk iz Zavidovića.

1981 – Objavljen prvi live album engleske heavy metal grupe Motorhead “No Sleep Til Hammersmith” – i učvrstio poziciju benda kao jednog od lidera engleske heavy metal scene. Istovremeno, bio je njihov prvi album koji je dospio do liderskog mjesta britanske top liste albuma. Bez obzira na naslov albuma koji se odnosi na londonsku dvoranu Hammersmith Odeon, materijali nisu tamo snimani, nego na koncertu u Leedsu i dva koncerta u Newcastleu. Album ima 11 pjesama, među kojima su poznati naslovi “Ace of Spades”, “No Class”, “Overkill” i “Motorhead”, a izdanje je preporučeno u knjizi “1001 Albums You Must Hear Before You Die”.

1985 – Sarajevski Diskoton izdao jubilarni 20. album Arsena Dedića, dvostruku LP ploču pod nazivom “Kantautor”. Bilo je to prvo od dva jedina izdanja koje je zagrebački kantautor uradio za sarajevsku diskografsku kuću (drugo će biti “Svjedoci – priče” sa Zoranom Predinom, četiri godine kasnije), ali zato oba spadaju u antologijska djela. Skromno, bez ikakve druge ceremonije, Arsen je ovim projektom istovremeno podsjetio na svoj prvi solistički koncert u karijeri, koji je izveo 20 godina ranije, 12. 12. 1965., samo u pratnji Stjepana Mihaljineca za klavirom. U ranim šezdesetim je prvi puta snimio Brelovu šansonu “Ne me quitte pas”, također samo sa Mihaljinecom, i još od tada se spremao da snimi ploču poput ove – sa izborom prepjeva čiji broj se godinama povećavao, a on ih je izvodio isključivo u svojim scenskim recitalima. Dva desetljaća su trebala proći da Arsen i Mihaljinec napokon uđu u studio R4 RTZ te tokom marta i aprila ’85. snime 22 probrane obrade. Našli su se tu brojevi koje su napisali njegovi omiljeni šansonjeri Jacques Brel (“Nemoj poći sad”) i Charles Aznavour (“Kamarad”), zatim talijanski kantautori i prijatelji Gino Paoli, Fabrizio De André i Sergio Endrigo, kao i neki svjetski slavni autori poput Johna Lennona – “Zamisli” (“Imagine”) i Leonarda Cohena – “To sve je davno sad” (“Seems So Long Ago, Nancy”), te tumačenje pojedinih domaćih autora, a izabrao je, među ostalima, Đorđa Balaševića – “Život je more”, Kemala Montena – “Dušo moja”, Dragu Mlinareca – “Prolazi jesen” i Andreja Šifrera – “Stoj, Marija”. Omot s Arsenovim portretima koje je uradio zagrebački slikar Zlatko Kauzlarić Atač i dizajnirao sarajevski slikar Alija Hafizović Haf (nekadašnji pjevač koji je u ranoj fazi nastupao s Indexima) čini sastavni dio cjelokupnog umjetničkog dojma o albumu “Kantautor”, koji se može svrstati u nekoliko najboljih izdanja u karijeri Arsena Dedića.

1994 – Aerosmith postao prvi major band koji je dopustio svojim fanovima da besplatno skinu s interneta njihove nove pjesme.

2002 – Umro John Entwistle, basista grupe The Who. Za vrijeme njihove američke turneje, umro je od srčanog udara u snu, u sobi hotela u Las Vegasu. Imao je 57 godina. Grupu su 1964. osnovali Pete Townshend, Roger Daltrey, Keith Moon i John Entwistle. Entwistle je također napisao brojne pjesme za bend, a u nekima je pjevao vodeći vokal. Uz sudjelovanje na svim albumima grupe The Who, objavio je i deset solo albuma u razdoblju od 1971. do 2002. John Entwistle je bio poznat i po svojoj kolekciji koja je brojala više od 200 instrumenata koje je koristio tokom karijere.

2008 – U londonskom Hyde parku održan koncert u povodu 90. rođendana Nelsona Mandele. Nastupili su Queen s Paulom Rodgersom, Amy Winehouse, Simple Minds, Leona Lewis, Duffy, Annie Lennox, The Corrs, Sugababes, Razorlight, Keane, Jamelia, Zucchero i drugi. Na koncertu su se pojavili i Bill Clinton, britanski premijer Sir Gordon Brown, Oprah Winfrey, Robert De Niro, Lewis Hamilton i druge slavne osobe – u ulozi prezentera u programu!

2015 – Umro Chris Squire (57), bas gitarista, pjevač i autor pjesama, član rock grupe Yes.