Propjevao legendarni basista Indexa, Fadil Redžić

Muzika BiH Show Time

Ni u svojim najboljim godinama sa Indexima, Fadil nije htio solo pjevati iako je zabilježen jedan dokaz njegovih glasovnih mogućnosti – melodični krik u uvodu ”Plime”.

Roman ”Kad sam bio hodža”, prvo spisateljsko djelo sarajevskog pisca Damira Ovčine, po objavljivanju 2016. godine dobio je nekoliko značajnih književnih nagrada i nepodijeljene hvalospjeve kritike kao veliki roman i briljantno štivo.

Pet godina poslije, Ovčina sa kompozitorom i prijateljem Jasminom Vesnićem (član samozatajne sarajevske rock grupe Grafit) najavljuje album po motivima romana i pod istim nazivom ”Kad sam bio hodža”.

Kako je objavljeno, pjesme vokalno izvode pjevači različitih pristupa, a odsvirali su ih i snimili sarajevski muzičari.

Tako je singl za najavu, ”Snijeg”, otpjevao Fadil Redžić, koji je i raspisao aranžmane, dok su među muzičarima koji su pjesmu snimili gitaristi Hamo Salihbegović & Nedžad Merdžanović (grupa Konvoj), koji su još obavili miksanje i mastering, zatim Hor Corona koji je otpjevao prateće vokale, te Nurija Vranjković (horna) i fenomenalna zenička čelistica svjetskog ugleda Belma Alić.

Izbor Redžića i način njegovog pjevanja pun pogodak je za lirsku temu o epskoj 1992. godini za Sarajevo i Bosni i Hercegovinu, a ako je suditi po prvoj pjesmi, i od albuma se može očekivati jednako uzbuđenje kakvo nudi roman.