Glas.ba ekskluzivno predstavlja: Foxy Head, nova rock & blues atrakcija iz Sarajeva

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Za manje od godine, Foxy Head je od jednog među desetinama lokalno znanih cover bendova stigao do ugleda klupske atrakcije koju prati glas ubitačno energičnih live aktera, a sad otvara novo i presudno poglavlje – s prvim autorskim albumom koji će uskoro objaviti. Tada očekujte Foxy Head i u svom kokošinjcu.

Veteran rocka, Zlatko Slatinac, u hard rock i metal krugovima je poznat kao originalni gitarista sarajevskih speed metalaca Bombarder s kojima je 1989. snimio prvi album ”Speed Kill” (Bombarder je od sredine ’90-ih nastavio novu karijeru u Srbiji), a ponovo ga srećemo kao lidera benda Enemy Inside, koji sa scene odlazi s albumom ”One More Time” (2015.). No, ne i Zlaya.

Uz potpuni muzički zaokret, formirao je grupu Foxy Head koja se posvećuje southern rock i blues-rock standardima.

U prvoj postavi činili su mali familijarni kolektiv – uz Zlatka na ritam gitari, bas je svirao njegov brat Nele Slatinac, ulogu solo gitariste i pjevača dobio je Zlatkov sin Sergio Slatinac, a bubnjeve je svirala Adna Kečević.

Od ljeta prošle godine bend ima novu ritam sekciju, Hamzu Avdića na basu i Harisa Nuhića za bubnjevima, a s njima i novu energiju, u kojoj obrade standarda za koje se Foxy Head specijalizirao (Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Hendrix, Clapton, Deep Purple…) dobivaju malo pomaknuti štih, sa dozom njihovih vlastitih aranžmana koji klasike čine prepoznatljivim, ali i ‘prerađivački’ svježim (pročitati: Kakva je razlika između tribute i cover bendova).

Takvim su pristupom vrlo brzo od jednog među desetinama lokalno znanih cover bendova stigli do ugleda klupske atrakcije koju prati glas ubitačno energičnih live nastupa. Tako se Foxy Head počinje pojavljivati po klubovima izvan Sarajeva, te svira i na tuzlanskom Kaleidoskopu, godišnjici zagrebačke Glazbene kuće, Mostarskoj gitarijadi, na novom kaštelanskom rock festivalu Lovestock, glamočkom rock festu Busija, Ilidža Rocku. Split Blues Festivalu…

Foxy Head, Mostar 2019
Foxy Head, mostarska gitarijada “Na putu za jug” 2019

Solidna i pouzdana coverska karijera – zadovoljilo bi to mnoge bendove.

Foxy Head je, međutim, sve brojnije svoje klupske nastupe tretirao kao najbolje moguće prilike da se uvježbavaju, dotjeruju zvuk i izgrađuju neposredni kontakt s publikom ispred sebe, da bi sada za naš portal ekskluzivno otkrili da su još prošle godine počeli raditi vlastite pjesme na maternjem jeziku, da su ovog proljeća započeli snimati odabranih 11 autorskih brojeva i da ćemo ih u skorije vrijeme čuti kao njihov prvi album.

Zlaya Slatinac otkriva: ”Stilski, album ima određeni southern rock i blues feel, po kojem smo postali prepoznatljivi, ali album Foxy Heada bi trebao iznenaditi našu publiku, jer sve pjesme su drukčije i većina slušatelja na prvom slušanju neće moći predvidjeti u kojem ćemo smjeru ići na svakoj narednoj. Vezano za ovo, samo ću reći, prva  numera je prljavi brzi hard rock, dok na zadnjoj  možete čuti timpane, gudače, limene puhače i tubularna zvona, a naravno ima i dosta drugih iznenađenja.”

Još neimenovani album (za sada radnog naziva ”Čovjek bez imena”) snima se u sarajevskom Sonic Winds studiju, Sergio Slatinac je autor gotovo svih pjesama i producent uz poneki Zlatkov aranžman.

”Za album definitivno mogu reći da je sve veoma pjevljivo, tu imamo klavir, hammond, velike troglasne harmonije i sve ostalo što popunjava zvuk i uvijek unosi nešto novo u cijelu mješavinu. Zašto sebi dopustiti da nam treća repeticija strofe zvuči isto kao prva? To je moja produkcijska filozofija, koju sam preuzeo od svojih glavnih idola, Beatlesa i Queena u velikoj mjeri”, priča Sergio Slatinac.

Foxy Head u Zoni, Zenica 2019
Foxy Head u Zoni, Zenica 2019

Sarajevski bend će svoj prvi album izdati za beogradsku nezavisnu izdavačku kuću Take It Or Leave It, a aspiracije benda su da se prikaže i stranoj europskoj publici, pa se vode pregovori i sa izdavačima internacionalno tržište, za koje će sve pjesme biti snimljene na engleskom jeziku.

”Bez ikakvog uljepšavanja i preuveličavanja, najbitnija stvar vezana za album Foxy Heada je da smo htjeli uraditi nešto čega se nećemo stidjeti za par godina. Kroz cijelu tu priču, od pisanja pjesama, do demo faze, pa evo i konačnog snimanja, shvatio sam da sam i ponosan na ovo što je do sada urađeno, jer smo na dobrom putu da napravimo nešto što može parirati kolegama iz susjednih država, čija je rock scena puno bogatija” – naglašava Sergio, najavljujući da će, prije izlaska albuma, grupa izbaciti par singlova, a kao prvi najvjerovatnije ”Da ne mislim na bol”, koju Foxy Head svira već duže vrijeme i ta pjesma dobije jači feedback nego cover prije nje.

Foxy Head

Da je cijela ova priča vrlo ozbiljna, otkriva još jedan detalj: na svim nastupima sa Foxy Headom je u zadnje vrijeme mala filmska ekipa, koju kao producent i reditelj predvodi Damir Pirić. Poznavatelji filma će ga se sjetiti kao autora dramatičnog i iznimno emotivnog muzičkog dokumentarca ”Rock ‘n’ War” o tuzlanskoj ratnoj sceni, nagrađenog na doku-festivalima u Zenici i Beogradu.

Dokumentarni film o bendu Foxy Head autor je zamislio kao muzički road movie, dakle ”publika i fanovi bend konzumiraju i doživljavaju kroz muzički performans na bini, a vrlo malo se zna o procesu koji se odvija prije i poslije tog performansa. Ovaj film je prilika da se publika upozna s anegdotama, okolnostima i situacijama kroz koje članovi benda svakodnevno prolaze na svojim muzičkim ali i ličnim putešestvijama. Život posvećen muzici glavnog protagoniste filma, odnos oca i sina, kako na bini tako i u svakodnevnim porodičnim situacijama, te kreativni rad na albumu prvijencu su narativni elementi koji uz muzička putovanja zaokružuju priču filma”, kaže Damir Pirić.

Pored ovog ambicioznog projekta, Foxy Head je vjerovatno prvi novi bend koji je, i prije ulaska u ozbiljno rock društvo, privukao poslovne aktere koji prate muzičku scenu – travnički EKT Guitars je za Zlatka Slatinca uradio posebnu hand made gitaru, a tuzlanski Sar-light dizajnirane guitar boxove za cijeli bend.

Znaci su dobri. Očekujte Foxy Head i u svom kokošinjcu.

Foxy Head u Zoni, 4.6.2019