Naš svijet – Zeničanin napisao, Tuzlak odsvirao i splitska pop rock zvijezda otpjevala

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Popularni splitski pop pjevač Giuliano, čija se rana karijera vezuje uz rock, snimio je s tuzlanskim gitaristom Emirom Hotom duet “Naš svijet”, a autor muzike i teksta je zenički muzičar Semir Sefer.

Virtuozni Hot, ‘The Guitar Hero UK’ iz 2005. godine, dosad je sudjelovao u više od 300 projekata s različitim stilovima, od rocka, kojemu po vokaciji pripada, do tradicionalne glazbe, folka, popa, bluesa te filmske i pozorišne muzike.

U isto vrijeme ostvario je brojna muzička prijateljstva, pa s vremena na vrijeme poželi s nekim od tih posebnih snimiti nešto zajedničko. To je način na koji je i pjesma ”Naš svijet” našla put do Giuliana.

Istina, to se dogodilo posredno. Emir Hot je prilično vezan i za Zenicu, od vremena svoje rane grupe Southern Storm do dueta sa Harisom Abdagićem, liderom Balkanerosa (”Umorni blues”), pa je u čestim boravcima u ovom gradu upoznao Semira Sefera. Ovaj, pak, zenički muzičar spada u zanimljive trenutke domaće muzike.

S bendom Naksut Vesert, 2013. godine je snimio alternativni fusion album ”Kontrola uma”, na kojem je gostovao pjevački dvojac Dubioze kolektiv, a sadrži niz upečatljivih brojeva, ”Debeli funky”, ”Agregat”, ”Balkan”, ”Kontrola uma” i – kao nešto vrlo posebno – ”Abu Dabi Dubai”.

Da sam bio naivan, pa se kladio, puno bih uložio da će ta tema ‘razvaliti’ po cijelom regionu, kao jedan od najmoćnijih komada bh. alternative. Kakav samo groove, kakav ritam i kakva ideja! Avaj, šta mi bi, pa sam zanemario da ni jedna radio stanica neće vrtiti stihove Pun mi kurac Sarajeva, Zenice i Travnika, na kurac mi idu Mostar, Tuzla, Banjaluka i redom Semir nabraja sve mala i velika mjesta i u Bosni i u Hercegovini, pa u refrenu poentira ”Prvim letom letim ja u Abu Dabi Dubai”. A bez radija, pjesme kao da nema. Zalud ostali dobri brojevi, Sefer i Naksut Vesert su doživjeli sudbinu svoje najmoćnije pjesme – urednici su nabili njih.

Mislio sam da on više ne namjerava biti aktivan u muzici. Kad, eto, čuda: Emiru Hotu je poklonio svoju stariju pjesmu ”Naš svijet”, da s njom čini šta hoće, a on učinio pravu stvar i snimio je sa bivšim rokerom Gulianom.

”Meni se pjesma jako svidjela na prvu i rekao sam idemo. Podsjeća na najljepše rock-balade iz perioda osamdesetih i devedesetih godina, što je zasigurno garant da se radi o izuzetno kvalitetnom muzičkom ostvarenju”, kaže splitski pjevač o neočekivanom duetu sa Hotom, koji je u pjesmi odsvirao sve gitarske dionice, s najvažnijom ulogom akustičnog instrumenta s kojim se posebno voli poigrati.

Uz ovu pomalo čudnu priču, možda ćete ”Naš svijet” doživjeti drugačije nego da njenu pozadinu niste čuli.

J.D.