Ruku pružamo debitantima: Art Effect iz Splita i TNT iz Tuzle

Muzika - regija Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Debitanti su posebna kategorija kojoj treba dati bezrezervnu podršku.

Art Effect splitski je autorski  sastav nastao u proljeće 2018. godine i danas djeluju u postavi: Denis Mitar (gitare), Antonio Žeravica (bas), Mirna Leopolda Vukorepa (vokal) i Tonči Bratanić (bubnjevi).

Prvotno kreću s idejom o osnivanju brit pop tribute benda, ali se vrlo brzo okreću autorskom radu.

Žanr koji izvode pomalo je mističan, autorske pjesme su spoj gitarskih rock riffovova koji se odupiru hiperprodukciji mainstreama, a u kombinaciji s melodioznim ženskim vokalom, pjesmama daju osobni autentični pečat.

Nastupali su u 2019. na Fjaka moto partyju, Kaštelanskim rock večerima i programu Rock in Solin, gdje su po prvi put predstavili i svoje autorske stvari. Od ljeta 2020. u studiju snimaju vlastite pjesme i 19. 10. bend je objavio prvi službeni singl “Jedrilica”, koji kao autor muzike potpisuje gitarista Denis Mitar, dok je tekst napisao Vincent Šepić.

Prvu autorsku pjesmu i video spot objavio je i TNT bend iz Tuzle.

Za ovo vrijeme izazova, vrlo simbolično je nazvana “Uživaj”.

Tekst i muziku potpisuje Mirsad Mujkanović, aranžman je uradio Zlatko Smajić, a miks i mastering Adil Alić i Zlatko Smajić.

TNT postavu čine basista Zlatko Smajić, gitarista Enes Hodžić, bubnjar Asmir Smajić i pjevačica Irma Hasić, a u debi ostvarenju pridružila im se i bivša članica benda, Ajša Velagić, koja je otpjevala prateće vokale.

Video spot kojim TNT konačno izlazi u javnost kreirao je poznati muzičar Adnan Hadžibegić Hera, jedan od osnivača i članova tuzlanske grupe Jutro.