Nikola Vranjković

Beogradski koncertni kalendar za septembar 2019. vol 1

Koncerti Muzika - regija Show Time

Kalendarski gledano, leto je još u toku, a muzički gledano, septembar je u Beogradu uvek pomalo uspavan, premda je ponuđeni program dovoljno zanimljiv.

Ipak ćemo početi s dva programa izvan metropole.

Prvi je ”Smederevska jesen”, tradicionalna manifestacija koja se održava od 5. do 9. septembra na Trgu Republike u ovom gradu, a izdvajamo dva zanimljiva sadržaja – prvog dana nastupa nekada velika sarajevska pop grupa Valentino, koja se povremeno vraća koncertima u raznim gradovima na festivalima, a treći dan (07. 09.) je tematsko rokersko veče. Đorđe David i njegova grupa Death Saw te Ivana Peters kao liderka obnovljenog benda Negative nastupaju zajedno, što su već i činili nedavno na gostovanjima po Srbiji. Nakon njih svira Van Gogh, koji tako nastavlja uspešnu turneju ”Obraz uz obraz”.

Drugi program je Festival PriČA na stadionu FK Remont u Čačku, 6. i 7. septembra. Prethodna epizoda ovog festivala održana je proteklog vikenda, 31.08., kada su svirali Neverne bebe, a za naredni vikend najavljeno je čak 10 bendova: Parni valjak, Hladno pivo, Zabranjeno pušenje, Nikola Vranjković, Odgovor, Johnny Ranković & The Churlians feat Žika Jelić (YU grupa), ČBS, Trigger, Sunshine i pobednik Crossovera sa Priče u Lice. Ovogodišnji specijalni gosti festivala su kragujevački bend KBO i beogradski bend E-Play. Događaj, dakle, za preporuku.

A sada beogradski kalendar…

06. i 07.09. Dvorište 5. Beogradske gimnazije: KIKA

U pitanju je drugi po redu Rock5Roll fest, nastao na inicijativu đaka Pete beogradske gimnazije, a ove godine, uz besplatan ulaz, publiku čekaju dve dinamične rock večeri – takmičenje srednjoškolskih bendova i promocija urbane kulture i umetnosti. U subotu 07. 09. gost festivala je bend Kika, koji predvodi glumica i pevačica Kristina jovanović Kika, a nedavno je sa svojim sastavom nastupila pred mnogobrojnom publikom na Beer festu. Ako ih sada propustite, Kika nastupa i u KST bašti 27.09. kao i dan kasnije, 28.09. na Banovom brdu.

KIKA

07.09. Ušće: BEOGRADSKA FILHARMONIJA – FANTAZIJA

Novi datum velikog koncerta na otvorenom Beogradske filharmonije je 7. septembar kao treća sreća, posle dva uzastopna otkazivanja u junu mesecu (23.06. i 30.06.). Tradicionalni filharmonijski piknik ovoga puta će se održati na Ušću (Novi Beograd, blok 14), pod dirigentskom palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina. ‘’Dizni Fantaziju“ uživo nestrpljivo iščekuju brojni fanovi iz cele zemlje i regiona budući da se ova senzacionalna produkcija izvodi prvi put na našim prostorima. Muzičari Beogradske filharmonije izvode čuvene numere klasične muzike ispod velikog ekrana na kome će se prikazivati kompilacija originalnog filma ‘’Fantazija“, remek-dela Volta Diznija iz 1940, i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog na našim prostorima. Koncert je kao i do sada besplatan.

08.09. Klub FEST: Remedy, Mooncage, Lagana sreda i Sharks, Snakes and Planes, Gile

U pitanju je humanitarni program u kultnom rokerskom klubu FEST u Zemunu i za malu Magdalenu Marković nastupaju bendovi Remedy, Mooncage, Lagana sreda i Sharks, Snakes and Planes, a kao specijalni gost i Gile iz grupe Električni orgazam.

08.09. Topčiderski park: Organic Live Fest – PLAYADE

“Nagradi sebe, pokloni zagrljaj”, to je moto ovog festivala, koncert izvode Julijana Vincan I Željka Milošević koje nastupaju kao duo Playade. Organic Live Fest je festival održivog razvoja, osmišljen da svojim sadržajem probudi ekološku svest svakog pojedinca. Cilj akcije je da se u subotu i nedelju u 17h ljudi okupe u što većem broju i jednostavnim gestom grljenjem drveća pokažu da smo društveno i ekološki odgovorni.

12.09. Zappa Barka: NIKOLA VRANJKOVIĆ

Prvi put na Zappa Barci – ključna autorska ličnost kultnog beogradskog benda Block Out, Nikola Vranjković. Njegov značaj na sceni nepotrebno je naglašavati i u ranijoj bendovskoj fazi i sada kad radi samostalno. Njegov odlično prihvaćeni dupli album ‘’Veronautika“ iz 2017. još vrlo intenzivno koncertno živi i publika ga želi slušati iako je Nikola osvojio već gotovo sve muzičke prostore u Beogradu.

19.09. Zappa Barka: BAD COPY

Trio koji čine Ajs Nigrutin, Timbe i Vikler Sky ne treba posebno predstavljati. Jedna od najpopularnijih hip hop sastava dolazi prvi put na Zappa Barku da razmrda sve one koji vole njihove numere.

18.09. Dom omladine, sala Amerikana: MGLA

Poljski bend MGLA jedan je od najjačih predstavnika novije generacije black metal bendova koji su za dosta kratko vreme svoje ime ozbiljno pozicionirali na svetskoj sceni. Bez mnogo buke i bez velikih marketinških trikova, bend je zahvaljujući samo i isključivo svom tvrdokornom underground zvuku izgradio status jednog od najtraženijih imena na sceni i neizbežna su pojava na svim relevantnim festivalima kao i klupska atrakcija.

Za Glas.ba priredio: Ivan Makragić

BAD COPY