THE CURE_Exit

Exitovi festivali opet izglasani među deset najboljih

Muzika - regija Show Time

Preko 350.000 festivalskih fanova širom svijeta EXIT je ponovo svrstalo među prvih deset u glavnoj kategoriji ’’Najbolji veliki festival“. Prestižnu šampionsku titulu EXIT je osvojio 2014. i 2018. godine, a u proteklih devet godina se zvanično nalazi u prvih deset, i to uvijek pri vrhu, što ovaj izuzetan uspjeh čini jedinstvenim na festivalskoj sceni!

Crnogorski Sea Dance festival našao se u najužem izboru za ’’Najbolji festival srednje veličine“ i to šesti put za redom, festivalsko izdanje muzičke platforme No Sleep u svojoj prvoj nominaciji ušlo je u grupu šest “Najboljih novih festivala”, dok je No Sleep u finalu i za ’’Najbolji mali festival“ Europe!

Ova priznanja stižu nedugo nakon što je Enciklopedija World Atlas postavila EXIT na prvo mjesto svoje nedavno objavljene liste najvećih muzičkih festivala na svijetu, ispred nekoliko događaja sa većom posjetom i dužom historijom, pa i višestruko većim budžetima, kao što su britanski gigant Glastonbury ili brazilski Rock in Rio.

World Atlas navodi da festivalska industrija na globalnom planu trenutno vrijedi tri milijarde američkih dolara i da je brzorastuća u cijelom svijetu, što potvrđuje i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) koja navodi procjenu da će već u narednoj deceniji gotovo 370 miliona mladih putnika činiti ukupnu potrošnju od preko 400 milijardi dolara.

U tom kontekstu je I EXIT posebno vrijedan, jer je samo ove godine ostvario rekordan doprinos srbijanskoj privredi od čak 16.4 miliona eura, dok je osnivanja festivala do danas ukupna ekonomska korist od Exita iznosi preko 180 miliona eura.

EXIT festival iduće godine, od 9. do 12. jula, proslavlja jubilarni, 20. rođendan pod simboličnim sloganom EXIT 2.0, kojim se obilježava početak jedne nove ere, uz brojne inovacije u svim oblastima svog djelovanja.