Da sam ja netko – Indexi u etno jazz ruhu grupe The Kazetofon

Muzika - regija Show Time

Ni profesionalni klupski cover bendovi ne sviraju često Indexe, posebno njihove rock klasike s kraja ’60-ih i početka ’70-ih, jer su naglašeno specifični, od harmonija do Davorinovog glasa i Bodine gitare.

A tek uraditi neku njihovu slavnu pjesmu u sasvim drugačijem stilu – za tako nešto treba jako puno samopouzdanja.

Upravo je to učinio The Kazetofon, koji je za najavu svojeg premijernog diskografskog izdanja odabrao obradu pjesme ”Da sam ja netko”.

The Kazetofon je novi bend na hrvatskoj muzičkoj sceni, premda ga čine muzičari sa dugogodišnjim iskustvom i neki od njih sa akademskim muzičkim obrazovanjem – Mladen Kosovec (gitara, harmonika i vokal), Emil Gabrić (viola i prateći vokal), Kamenko Ćulap (cajon) i Ivan Gazibara (kontrabas i prateći vokal).

Svaki od njih je svirao u sastavima različitih stilova, kao što su tango Trio Anima, Shamrock Rovers posvećen irskim tradicionalima, Paganini band ili Blue World Trio, a od prije tri godine okupili su se ”kako bi svirali sebi za dušu pjesme koje su obilježile naše odrastanje, nastale između 70-ih i 90-ih godina”, kako kaže Emil Gabrić, koji objašnjava i zašto klasik Indexa za početak opusa novog benda.

– ”Da sam ja netko“ je pjesma koja je obilježila ta naša druženja i ona nas predstavlja, onako ‘na prvu’, iako će se na albumu naći i romanse, i popa, i rocka, i sevdaha… Indexi su jedan specifikum bivšeg prostora, po nama možda jedan od najboljih i najkompaktnijih bendova tog vremena. Trudili smo se sa živim instrumentima i drugačijom energijom uokviriti pjesme novim zvukom, mi smo jako zadovoljni i nadamo se da će naša vizija doprijeti do onih koji je čuju, – kaže Gabrić.

Aranžman zahtjevnog originala Indexa iz 1971. (za koji je muziku, zapravo, napisao Hrvoje Hegedušić) zvuči zanimljivo, no u vokalnoj interpretaciji frontmena The Kazetofona neizbježno je poređenje sa – nedostižnim Davorinom, pa i njoj fali malo pomaka.

Ipak, jedino što nam se zaista nije svidjelo jeste pojavljivanje ‘supermena’ u video spotu, kao vizualnog tumača stihova Maje Perfiljeve. Jeftino.