Ispod površine – zanimljiva kompilacija nezavisne bh. alternative

Muzika BiH Show Time

Podmornica, sarajevski digit-label koji se bavi domaćom nezavisnom i eksperimentalnom muzičkom scenom, na prvoj kompilaciji predstavlja 13 pjesama autora isključivo iz BiH.

Podmornica je digitalna izdavačka kuća iz Sarajeva, koja je nastala 2014. godine kao podetiketa Submarine Vibes, a od 2018. radi kao samostalna produkcijska kuća, čiji je cilj afirmacija domaćih i regionalnih muzičara kroz promociju, booking i podsticanje međusobne suradnje unutar muzičke scene. U četiri godine rada kao label Submarine Vibes koji izdaje isključivo klupsku elektronsku muziku, Podmornica je izdala preko 60 izdanja, sa više od 150 artista iz različitih zemalja širom svijeta.

Prvu kompilaciju domaćih muzičara, autora isključivo iz BiH, Podmornica je simbolično nazvala ‘’Ispod površine” i na njoj se nalazi 13 pjesama autora čiji eksprementalni radovi i jesu underground, potpuno ispod radara gotovo svih medija.

U selekciji Dine Aganovića, predstavljeni su neki već poznatiji autori kao Hibrid, Kolateral, Jaddah, Bridgebanks, InTheRoom ili Indigo (tuzlanski producent široj publici poznat kao član FMJAM ekipe i dio trojca Frenkie, Kontra i Indigo), ali i imena koja u zajednici alternativaca nešto znače, kao Melika Hadžić, S.P.O.J., Collision, FireWire, Ensar Sulejmanagić, Miran Kostić, Gurufrog, Poket Coffee. 

Kompilacija se može poslušati na Youtube kanalu i Soundcloudu, a dostupna je i na svim digitalnim servisima, dok će u suradnji sa BAM-C konferencijom biti objavljena i kao limitirano CD izdanje, koje se može naručiti na Podmornica Facebook stranici.

Podmornica najavljuje da planira predstaviti i nova izdanja izvođača kao što su Hibrid, InTheRoom, Bridgebanks, Čovjekoliki reper, ali i novu kompilaciju domaćih autora, pa ih poziva da se prijave sa svojim radovima.

Za ilustraciju ‘’Ispod površine’’ odabrali smo Gurufrog, instrumentalno-poetički duo iz Kiseljaka koji djeluje od 2017. godine i čiji zanimojivi zvuk se temelji na perkusijama i bas gitari uz psihodelične trube, keyse i gitaru. Broj “Šutnja” uvršten u kompilaciju je njihov prvi singl i ujedno je najava Gurufrogovog nadolazećeg EP albuma koji je u procesu snimanja i biti će objavljen 2020.

1 razmišljanje na “Ispod površine – zanimljiva kompilacija nezavisne bh. alternative

Komentari su zatvoreni.