Jall Aux Yeux_Adieu

Recpect: Jall Aux Yeux i Saša TBF Antić & prijatelji – o nesreći migranata pjesma s dušom

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Okupljeni oko neobičnog bihaćkog world music benda Jall Aux Yeux, pjevač Mirzah Piralić iz Toulona, splitski reper Saša Antić iz TBF-a i ad hoc ekipa Migrants snimili su pjesmu ”Adieu”, dojmljivu priču s univerzalnom porukom, kao jedinstven odgovor na paranoju zbog globalne migrantske krize.

Bihaćki bend Jall Aux Yeux je u pjesmi ”Adieu” okupio vrlo šaroliko društvo, a ono što je posebno – uz muzičke profesionalce tu su i migranti koji se trenutno nalaze u Bihaću, pa zajedno sviraju i pjevaju ”migrantsku internacionalu“, pjesmu koja se pored univerzalne poruke o odlasku (stihove ”Adieu” francuskog pjesnika Alfreda de Musseta uglazbio je gitarista bihaćkog benda Jure Petrović) dotiče i migrantske krize koja je zadesila region, a u Bosni i Hercegovini posebno Bihać.

Saša Antić je zbog cjelokupne situacije oko migranata i paranoje koja se počela širiti odlučio dati ljudski glas jednom od njih (Pa čovječe nisam ja tamo neki tat, k’o da ću ne daj Bože krast’ il’ djecu klat’, pa nisam ja zvijer, od zvijeri bježim da preživim i samo tražim mir).

”Pjesmu smo snimali na više lokacija a miks i mastering je napravio Nemdžad Alić (Studio Amadeus Bihać). Za spot su korišteni kadrovi migranata iz Bihaća i Velike Kladuše koje nam je ustupio naš prijatelj, kamerman Džemal Ćatić. Po drugi put montažu za spot nam je napravio naš prijatelj Elvir Hadžić. Obojici veliko hvala za pomoć koju nam pružaju”, objavio je Jall Aux Yeux.

Uz dodatak – video je u potpunosti realiziran vlastitim sredstvima i uz svesrdnu pomoć prijatelja benda bez sponzorske ili bilo kakve druge pomoći od strane vladinih i nevladinih organizacija.