Grupa Protest, Zenica 2019

Nema stare raje, ali život ide dalje – Damir Nevesinjac & Protest live

Koncerti Muzika BiH Show Time

Ko su oni, to će biti pitanje publike koja je uz rock počela stasavati kad je Protest već bio prošlost. Ali, dosta je i onih koji dobro znaju kakva je energija pratila ovaj bend i koji će pozdraviti njihov povratak.

Osnovani su u Sarajevu nekog dana 1990. godine kao punk rock grupa, ali nisu imali previše prilike da sviraju tokom ranih devedestih godina (razlog svima znan). Međutim kreću u akciju ’95 i njihov nastup zabilježen je na kompilacijskom albumu ”Rock Under The Siege” koji je predstavio 13 tada aktuelnih sarajevskih grupa.

Kulminacija njihovog djelovanja desila se 23. 9.1997., kada su bili predgrupa U2 na stadionu Koševo. Nakon toga se dešavaju čudne ili prirodne stvari u bendu. Dolazi do prezasićenosti i usput se gomilaju razne sitnice koje prate rad svakog kolektiva i, bilo kako bilo, kad su trebali biti predvodnici alternativne scene u BiH, samo su se povukli i napravili pauzu. I to nekoliko puta, o čemu smo već pisali ranije.

No, dolazi ljeto 2019. i frontmen/autor Damir Nevesinjac (jedini iz originalne postave), ponovo pokreće Protest, uz veliku pomoć sarajevskog gitariste Gorana Pršića – Masnog, u BiH poznatog i kao vrsnog producenta. Bend u novoj postavi ulazi u studio i počinje pripreme za četvrti studijski album.

Ovih dana objavljena su dva singla ”Pumpaj dušek“ (koji u sebi ima sve ono što treba za radijski hit) i ”Hip Hop Fool“ (a možda bude takođe radijski hit – to ovisi o raznim urednicima).

Grupa Protest, Zenica 2019

Još prije izlaska albuma, koji se očekuje početkom iduće godine, Protest je isplanirao uvodnu mini turneju po BiH i prvi koncert su održali u Zenici, 8. 11. 2019.

U publici je bilo onih koji o Protestu, o njihovim starim pjesmama, ništa nisu znali, ali većinu su, ipak, činili poznavaoci njihovog rada. Kad i jedni i drugi traže još, to je već prvi ozbiljan znak da novi povratak sarajevskog benda ima smisla.

Brutalno dobra svirka (po ocjeni ne samo onih koji vole punk ili alternativu), dobar scenski nastup i zaista odlično uvježbana ekipa – glavni su utisci poslije 90-minutnog nastupa, iza kojeg je uslijedio i poduži bis.

Uz originalnog frontmena Nevesinjca, još uvijek raspoloženog da se zajebava na sceni, i gitaristu Masnog, čije je sviranje iznenadilo mnoge, spomenimo da ostatak benda čine mladi momci iz Vrnjačke Banje, Lazar Anđelković Vikler (gitara), Ivan Petrović (bubanj) i Stefan Tomić (bas), a vidi se da su dobro pripremljeni.

Zato, nipošto ne smijete propustiti Protest dođe li u vaše mjesto.

Semir Čolić Čola

Grupa Protest, Zenica 2019