jim-dunlop-header

Preminuo Jim Dunlop, najpoznatija ‘nepoznata’ osoba u rocku

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Nakon što je objavljena vijest da je 6. 2. preminuo Jim Dunlop, među prvima koji su se oglasili s oproštajnim pozdravom i riječima poštovanja bili su brojni slavni rock muzičari, Joe Bonamassa, Joe Satriani, Kirk Hammett i drugi.

Rođen u Glasgowu, Jim Dunlop je u 1960-im emigrirao najprije u Kanadu, potom u SAD i sa 600 dolara na računu u San Franciscu je, 1965. godine, započeo svoj mali kućni biznis.

Prvu stvar koju je izradio bio je kapodaster za njegovu 12-žičanu gitaru, a onda se stvar počela razvijati i njegov Dunlop Manufacturing je u narednim godinama postao jedno od najpoznatijih svjetskih imena u muzičkoj industriji. Prvenstveno čuven po izradi trzalica za žičane instrumente, ali i pedala za efekte, kapodastera i niza prateće opreme za muzičare, Dunlop je postao nezaobilazan faktor za brojne instrumentaliste u cijelom svijetu.

‘’Samo sam htio izrađivati nešto što muzičarima treba’’, skromno je svoj doprinos opisao Jim Dunlop, koji je rijetko bio eksponiran u medijima, no gitarista Metallice, Kirk Hammett, reagirajući na njegov odlazak, jasno je označio koliko je taj doprinos bio značajan, rekavši da ‘’trzalica Dunlop Jazz III je kompletno promijenila moj gitarski stil, kompletno promijenila način na koji sviram i taj malo komad plastike je najbolja stvar koja mi se dogodila u vezi mog muziciranja’’.

dunlop trzalice