Preminuo Dubravko Vorih, dugogodišnji basista Prljavog kazališta

In memoriam Muzika - regija Show Time

Jutros je u 60. godini, nakon teške bolesti, preminuo basista Dubravko Vorih, koji je svirao u grupama Pro Futuro, Obećanje proljeća, Parni valjak, Parlament i Prljavo kazalište u zadnjih deset godina.

Težak karcinom otkriven mu je prošlog proljeća, dok je band bio na australskoj i američkoj turneji. Po povratku u Zagreb, Prljavo kazalište pripremilo je spektakularni koncert na stadionu u Kranjčevićevoj kojeg Vorih nipošto nije htio propustiti. Na vlastito inzistiranje svirao je na tom koncertu, a već idućeg dana otišao u bolnicu na operaciju, piše Jutarnji list.

Dubravko Vorih je karijeru započeo s jazz-rock grupom Pro Futuro, 1976. godine, potom je svirao u još jednom jazz-rock sastavu bendu Obećanje proljeća, da bi nakratko postao član Parnog valjka (bez urađenih snimaka sa njima), a onda ih napušta zajedno sa gitaristom Zoranom Cvetkovićem, te formiraju vlastiti new wave sastav Parlament.

grupa Parlament

U toj formaciji, u kojoj je još  bio budući bubnjar Parnog valjka, Dražen Scholz, snimili su albume “Imena  i legende” (1980.)  i “Sve piše u zvijezdama“ (1982.), a onda se bend ugasio.

U 80-im Vorih se pretežno posvećuje jazzu, boraveći u Sloveniji i Njemačkoj, a povratkom u Hrvatsku osniva Dubravko Vorih & New Tribe (u kojem je svirao Matija Dedić), čiji debi album ”Mr. Clean” izlazi 1999.

Nakon još dva izdanja, 2008. se pridružio Prljavom kazalištu, snimivši iste godine s njima album ”Tajno ime”.

Unatoč dijagnosticiranoj teškoj bolesti, insistirao je da svira na koncertu 31. 5. 2018. na stadionu u Kranjčevićevoj, kojim je bend obilježavao 40 godina.

Kada su saznali da je teško bolestan, Jasenko Houra i ostali članovi banda nisu htjeli tražiti zamjenu za Voriha, otkriva Jutarnji, već su ga zamolili da to sam učini, pa je tako u band došao Marko Karačić.

Dubravko Vorih, zadnji nastup 31.5.2018. (foto Monika Bračević)
Dubravko Vorih, zadnji nastup 31.5.2018. (foto Monika Bračević)