Edi East Trance - Sunnysiders

Deset dana bluesa na 10. zagrebačkom blues festivalu

Muzika - regija Show Time

Uz zanimljivost – ulaz na sve koncerte je besplatan – najavljujemo Zagreb International Blues Festival, koji ove godine slavi deseti rođendan!

U čak 8 različitih prostora u Zagrebu, deset godina postojanja festivala proslavlja se od 5. do 14. 4. s desetodnevnim događanjima, koja čine dva strana gostovanja i više od petnaest domaćih blues izvođača.

Uvod u veliku ‘invaziju’ bluesa kreće 5. 4. s live svirkama na Z1 televiziji te na Radio Studentu, a uvečer u Hard Placeu nastupa grupa Odron, koja “kotrlja” legendarne The Rolling Stones, koji su počeli kao blues bend.

Dan poslije na bini kluba Hard Place pojavljuje se nova nada austrijske blues scene – guitar blues rock trio Kutscher’s Blues Band te Damir Grossain i Zemlja sa svojim autorskim blues pjesmama na hrvatskom jeziku.

Kutscher's Blues Band
Kutscher’s Blues Band

Nedjelja 7. 7. rezervirana je za redovni “Sunday Blues Session”, dok se u ponedjeljak događa ”Blues in the School“, kao dio velikog svjetskog programa u kojem sudjeluju imena poput Joa Bonamasse ili Keb’ Mo’-a, pa će u OŠ Horvati mladim generacijama blues kroz svirku i predavanje predstaviti dva blues majstora, Boris Hrepić i Miro Dimić.

Utorak je tradicionalan dan za blues u klubu Hard Place i, tradicionalno od trećeg festivala, posvećen je osnivaču Hrvatskih blues snaga te glavnom pokretaču bluesa u Hrvatskoj, nažalost prerano preminulom Draženu Buhinu Buhi. U programu “Blues for You – Tribute to Buha” nastupit će BE HA VE, NEZAHVALNICI, BEN DOVER, HREPA te još poneko iznenađenje.

U glazbenoj knjižari Rockmark održava se peti dan festivala (srijeda, 10. 4.), na kojem će biti predstavljen DVD “Od Lonjskog polja do Memphisa” sa snimkama ovogodišnje hrvatske blues ekspedicije, koja je u Memphisu u sklopu International Blues Challengea primila nagradu ”Keeping the Blues Alive!“ za dugogodišnji ustrajni rad Hrvatskih Blues snaga na promociji bluesa u Hrvatskoj. Izdavač Miro Dimić predstavlja ovaj glazbeno-putopisni DVD.

Klub Mojo će ugostiti ovogodišnje i stare pobjednike CBC-a u solo/duo kategoriji. Tako će u četvrtak 11. 4. na bini ovog kultnog mjesta zasvirati ovogodišnji predstavnici Hrvatske u Memphisu THE SCREAMING WHEELS i diskografski najaktivniji hrvatski blues sastav SUNNYSIDERS.

U petak 12. 4. na redu je poslastica ZIBF-a. U suradnji s Croatia Recordsom, u Hard Placeu će zasvirati EDI EAST TRANCE BLUES i riječ je o autorskom blues projektu Edi Maružina iz legendarnih GUSTAFA, a njegov zanimljiv album prvijenac ”Sumpor“ donosi bijeli istrijanski mantrični trance blues. Gosti promocije su zagrebački rock blues sastav HALFTONZ.

Mike Sponza
Mike Sponza

Vrhunac festivala predviđen je u subotu, 13.4. u  klubu Bikers Beer Factory, gdje stiže drugi strani izvođač, poznati talijanski blues majstor MIKE SPONZA sa svojim kvartetom. Mike je čest na klupskim pozornicama u Hrvatskoj i dobro je poznat publici zbog svoje sjajne izvedbe bluesa ‘s mirisom Italije’. Njhivo specijalni gost je TOMISLAV GOLUBAN, a za uvod će prvi žestoko zasvirati sastav VOODOO RAMBLE.

Zadnji, deseti dan festivala održava se na skrivenoj lokaciji, gdje svi sudionici i članovi Hrvatskih Blues Snaga održavaju tradicionalni “HBS Blues & Grill Party” sa session svirkom i proslavom završetka festivala.

Pregled svih događanja:

05-4. Z1 televizija, Radio Student – BE HA VE  Acoustic
05-4 Hard Place – ODRON
06-4. Hard Place – KUTSCHER’S BLUES BAND (Austria), DAMIR GOSSAIN I ZEMLJA
07-4. Route 66 – SUNDAY 66 BLUES BAND
08-4. OŠ Horvati – Blues in the School
09-4. Hard Place – Blues for You – Tribute to Buha: BE HA VE, NEZAHVALNICI, BEN DOVER, HREPA + gosti
10-4. Rockmark – promocija DVD-a “Od Lonjskog polja do Memphisa”
11-4. Mojo – THE SCREAMING WHEELS, SUNNYSIDERS
12-4. Hard Place – EDI EAST TRANCE BLUES, HALFTONZ
13-4. Bikers Beer Factory – MIKE SPONZA, TOMISLAV GOLUBAN, VOODOO RAMBLE
14-4. Hidden Place – HBS Blues & Grill Party