‘Cafe Streaming’: Runda za sve (ili šta znači ulazak streaminga na naše muzičko tržište)

Muzika - regija Show Time

Dolazak streaming servisa u našu regiju pozitivno će ase odraziti na kompletan muzički posao, ne samo izdavača i diskografa, već i drugih segmenata poput organizacije koncerata – jedan od od ključnih zaključaka prve muzičke konferencije Runda Digital Day održane u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu.

Muzička konferencija Runda Digital Day održana je po prvi put od 4. do 7. 11. u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, a kruna događanja održana je u hrvatskoj metropoli.

Muzički profesionalci iz inozemstva i regije predstavili su izdavačima, muzičarima i drugim profesionalcima u muzici brojne važne teme o digitalnoj distribuciji.

Među zanimljivima istaknula se tema o autorskim pravima u digitalnoj eri te implementaciji Direktive o autorskom i srodnim pravima u zakonodavstvo.

”U Hrvatskoj slijedi donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji će implementirati i Direktivu o autorskom i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ona uređuje odgovornost platformi za dijeljenje sadržaja naspram nositelja prava. Ono što jasno iznosi Direktiva i što će jasno biti uređeno i u našem Zakonu jest da krajnji korisnik koji koristi glazbeni sadržaj za privatne, odnosno nekomercijalne potrebe, neće biti odgovoran”,  istaknula je pravnica Romana Matanovac Vučković.

O implementaciji članka 17. spomenute Direktive govorila je i Helen Smith (Europska asocijacija nezavisnih izdavača – Impala):

Ovo je izuzetno vitalna i atraktivna tema za nezavisni glazbeni sektor, kako u svijetu tako i u vašoj regiji. Važno je osigurati razvoj ‘streaming tržišta’, otvoriti vrata izvođačima prema novoj publici, i omogućiti dostupnost što više glazbe slušateljima. Spomenuta Direktiva i Članak 17. su posebno bitni u tom procesu jer mijenjaju načine na koji velike platforme licenciraju glazbu“.

Moramo pogledati vrijeme koje je pred nama, vrijeme digitalne tehnologije. Upravo ova konferencija održana je u pravom trenutku – dolaze novi servisi, način konzumacije glazbe se promijenio i u ovom trenutku i mi kao diskografi vidimo u tome svoju budućnost i svoju šansu da sve ono što smo radili ovih godina pretvorimo u jedan model za slušatelje koji će glazbu ‘streamati’ ili slušati preko svojih servisa svuda u svijetu. Glazba je jedna velika potreba svakog čovjeka, a danas čovjek može uživati u glazbi u svakom trenutku, i upravo je to ta šansa“, izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa

Na konferenciji se govorilo i o drugim temama značajnim za digitalnu distribuciju muzike – kako streaming utječe na booking i organizaciju festivala, ili kako se novi izvođači mogu istaknuti u digitalnom okruženju te povećati svoju bazu fanova.

Runda Digital Day konferencija je koja govori o digitalnom dobu, prije svega o tome što znači dolazak streaming servisa u našu regiju, i na koji način će to utjecati na kompletan glazbeni posao – ne samo izdavača i diskografa, već i u kontekstu drugih segmenata glazbenog biznisa poput organizacije koncerata i sl. Kao što znamo, nakon nekoliko godina negativnog trenda u glazbenoj industriji, stvari su se ponovno počele mijenjati nabolje, i mi smo sada – upravo zahvaljujući konzumaciji glazbe putem streaming servisa kroz pretplate – u mogućnosti rasta. To znači i nove investicije, u nove izvođače, bolju promociju i puno toga dobroga za one koji se glazbom bave“, zaključio je Dario Draštata, predsjednik Runde (Regionalno udruženje nezavisnih diskografa).

Foto: Goran Berović